Ferit Akalın isminde eski bir Çankırılı mucitin radyo merakı ve Çankırı’da ilk televizyon antenlerini kurmaktan, radyo sinyalleri ile uzaktan kumanda ile stadyumda araç yürütmesine varan macerası müze ile kayıt altına alınmıştır. Koleksiyonunu Çankırı Belediyesi’ne bağışlaması, Sarıkadı Konağı’nın restore edilerek konağın Radyo ve İletişim Evi'ne dönüştürülmesine 2016 yılında karar verilmiştir. Ferit Akalın’ın radyo koleksiyonunu bağışlamasının ardından, Belediye’nin yıllar içinde derlediği basılı ve sözlü kaynakların da katkısı ile müze şeklinde içeriği oluşturulmuştur. Radyo koleksiyonunun yanı sıra Belediyenin Dr. Rıfkı Urga Çankırı Araştırmaları Merkezinde oluşturulan arşivden de yararlanılmaktadır. Aynı zamanda bu arşivi beslemeye de devam etmektedir. Mekanın kuruluş çalışmaları esnasında yapılan sözlü tarih kayıtları, belgesel çekimleri ve ulusal arşiv taramaları müze koleksiyon ve arşivinin sürdürülmesine büyük katkı sağlamaktadır.
Mekanın temel amacı; iletişim araçlarının hızlı değişimi içinde tarihsel gelişimini insan hikâyeleri ile anlatmaktır. İletişim temasını Çankırı yerelliğini öne çıkararak merkeze alan arşivleri, hikâyeleri ve belgeleri ana unsur olarak tercih edilmiştir. Öte yandan iletişimin evrensel gelişimini ve motiflerini dünya ve Türkiye bağlantılarını bütünleyen bir senaryo ile ele alınmıştır. İletişim teması, yaşayan ve nefes alan etkileşimli uygulamalar ile ziyaretçilerle buluşmuştur. Bu anlamda koleksiyonu, objesi iletişim olan bir müzenin senaryosu yoğunluklu olarak etkileşimli, interaktif uygulamalar ile geliştirilmiştir. Ziyaretçiler, doğal bir atölye ortamı ile sergilemeyi iç içe yaşamaktadır. Mekan, ziyaretçisinin de kullanıcı olduğu iletişim araçlarına da sahiptir. Ziyaretçi, burada radyo yayını yapabilir, mektup yazabilir, kartpostal gönderebilir ve daha birçok etkileşimli iletişim medyasını deneyimleme imkânını yaşayabilir.
Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi, mimari programı temel olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır.
Sergi Alanları
Servis Alanları
Ziyaretçiye Kapalı Mahaller
A-Sergi Alanları
Zemin Kat
Giriş Karşılama Danışma Alanı Müze Binası Tarihi ve Restorasyon Çalışmaları Hakkında Bilgilendirme
İletişimin Kısa Tarihi Animasyonu Koleksiyon Sergilemesi İletişim Kronolojisi Tarih Boyunca İletişim Araçları Koleksiyon Sergilemesi Enstalasyonlar - Davul Yerleştirmesi - Matbaa Makinesi Yerleştirmesi - Kağıt Örnekleri Yerleştirmeleri - Camera Obscura Yerleştirmesi
-Matbaa Klişeleri Yerleştirmesi
Video Belgeseller - İletişim Tarihi - Kağıdın Yolculuğu - Matbaa Tarihi - Kuş Dili Belgeseli
Birinci Kat
Ferit Akalın Odası -Ferit Akalın ve Türkiye’de Radyoculuk Belgeseli Koleksiyon Sergilemesi Telefon ve Posta Hizmetleri Tarihi - Telefon tarihi Animasyonu - Postacılar Belgeseli Daktilo Mektup ve Kartpostal Postalama Noktası Ayna Deneyimi Koleksiyon Sergilemesi
Çankırılılar Anlatıyor Sözlü Tarih Röportajlar
- Televizyon Tarihi Belgesel
- Çankırı Yöresel Ağızları
Bilgisayar Tarihi
- Tellerden Kablosuz Ağlara
- Saatlerine Bakan İnsanlar Filmi Sesli İletişim Yöresel Ağızlar Telgraf Deneyimi Yerleştirmesi Radyo İstasyonu Müzeden Yayın Noktası Simatik Yerleştirmesi Akustik Ses Deneyimi Odası Helyograf Deneyimi Theremin Deneyimi Doğanın İletişimi Belgeseli Koleksiyon Sergileme
İsmail Hakkı Esen (d.1970, Çankırı), 4 Nisan 2019’dan beri Çankırı Belediye Başkanı.
Çocukluk ve Gençlik Dönemi
Yapraklı'nın tanınmış ailelerinden İsmail Hakkı Esen, 1970 yılında ailesinin dördüncü çocuğu olarak Çankırı’da doğdu. İlkokulu Aksu (İlker Tuncay) ilköğretim okulunda, orta öğretimini Merkez (İsmet İnönü) İlköğretim Okulunda, lise eğitimini ise Çankırı Teknik Lisesinde tamamladıktan sonra 1993 yılında yükseköğrenimini 9 Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. İyi derecede Almanca biliyor.
Çalışma Yaşamı
Eğitim öğretim hayatını tamamladıktan sonra hizmet için Çankırı’ya dönen İsmail Hakkı Esen, 35 yıl boyunca aile şirketi olan Hilal Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Siyasi faaliyetlerinin yanı sıra ticari hayatındaki başarıları ve sosyal alandaki aktivasyonu ile Çankırı Ticaret ve Sanayi Odasının Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi ve iki dönem Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.
Siyasi Yaşamı
Lise yıllarında Ülkücü hareket ile tanıştıktan sonra Milliyetçi Hareket Partisi'ne intisap ederek uzun yıllar boyunca partinin yönetim kademelerinde aralıksız olarak siyasi görevlerde yer aldı.
2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Belediye Meclis Üyeliği'ne seçildi ve akabinde Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclisi Grup Başkan Vekilliği görevini üstlendi.
31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde de MHP’den Çankırı ili Belediye Başkan adayı oldu ve Çankırı halkının güvenoyunu alarak Çankırı Belediye Başkanlığına seçildi.
30 Mart yerel seçimlerinde bana ve ekibime güvenoyu vererek bizleri bu onurlu makama layık gören Çankırı halkına teşekkürü bir borç bilirim.
Görevi devraldığımız günden itibaren hiçbir ayrım gözetmeksizin her kesimi kucaklayan ve herkesin Başkanı olarak yoluna devam eden bir anlayış ile hareket ettik. Çankırı için atacağımız her adım, şehrimizin daha çok üreten, ekonomik bir şehir olması ve halkımızın ihtiyaç duyduğu hizmetleri öncelikli olarak karşılamak yönündedir. Şehrimizin tüm kaynaklarının ve yapılan hizmetlerin her vatandaşımıza eşit olarak fayda sağlaması için ortak akıl, ortak irade ve ortak gayret ile çalışmaya devam edeceğiz.
Bu şehrin bağrında büyümüş, içinizden çıkmış bir evlat olarak bana emanet ettiğiniz Belediye Başkanlığı görevini, değerli halkım ile birlikte can cana, omuz omuza bir şekilde şehrimizin geleceğini birlikte tasarlayarak icra etmekten onur ve gurur duymaktayım. Halkımızın bizden beklediklerinin farkındayız. Çankırı’mıza yakışan, tarihi, kültürü ve turizm potansiyelini arttıracak kaliteli hizmetleri; meclis üyelerimizin, başkan yardımcılarımızın, danışmanlarımızın, birim müdürlerimizin, belediye çalışanlarımızın ve Çankırı halkının özverili gayretleri ile gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Belediyecilik çalışmalarımızı sosyal belediyecilik, kültür belediyeciliği ve katılım belediyeciliği ile birleştirerek çözüm odaklı bir belediyecilik anlayışı ile sürdüreceğiz.
5 bin yıllık geçmişinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve birçok kültürü içerisinde barındıran Çankırı’mız, bizlere emanet. İnsanların yaşamaktan mutluluk duyacağı bir şehir, daha güzel bir Çankırı için, emanete layık olduğu şekilde sahip çıkmak ve el ele vermek zorundayız.
Birlik ve beraberlik içinde Çankırı’nın güzel günlerine…