Orhun Yazıtları Kaya Tuzu İle Çankırı’da Hayat Buluyor

Geri

Orhun Yazıtları Kaya Tuzu İle Çankırı’da Hayat Buluyor

6 Ekim 2012

Devlet Demir Yolları sahası içerisinde oluşturulan atölyede 9 ülkeden 13 heykeltraş, Orta Asya, Çin, Moğolistan, Sibirya ve Altaylarda bulunan orhun yazıtlarını tuz madeninden çıkarılan kütle halindeki kaya tuzlarına işliyor.

Bilimsel danışmanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz, organizasyon danışmanlığını Azeri heykeltraş Sait Rüstem’in yaptığı 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu 20 Ekim 2012 tarihine kadar devam edecek. Atölye çalışmalarını kapsayan sempozyumun son günlerinde Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz tarafından orhun yazıtları ile ilgili konferans verilecek.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Orhun Yazıtlarının kaya tuzuna işlenmesi projesinin seçim beyannamesinde yer alan bir proje olduğunu belirterek “Yerelde çok önemli olan tuzumuzu tarihimizin derinliklerinde özel yeri olan orhun yazıtları ile bütünleştirmek çok heyecan verici bir çalışma. Dünyanın tanınmış heykeltraşları ile çalışıyoruz. Yapılan eserler danışman hocalarımızın önerileri ile belirlendi. Eserler tamamlandığında şehrin muhtelif bölgelerinde sergileyeceğiz” diye konuştu.

Projenin organizasyon danışmanlığını yapan Azeri Heykeltraş Doç. Dr. Sait Rüstem, tuzla ilgili Türkiye’de ilk kez bir heykel çalışmasının yapıldığını belirterek “Orhun yazıtları tarihimizin önemli belgelerinden olması bakımında iyi tercih edilmiş bir çalışma konusu. Heykeltraşlar çok yoğun çalışarak ortaya güzel eserler koyacaklar. Eserler tamamlanınca faunus içerisinde sergilenecek” dedi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Çankırı  Valisi Vahdettin Özcan ile Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı İrfan Dinç ve heykeltıraşlardan yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Her iki vali de yapılan bu özgün çalışma nedeniyle Başkan Dinç’i tebrik etti.