Kuzey Anadolu Beylikleri Sempozyumu

Geri

Kuzey Anadolu Beylikleri Sempozyumu

18 Ekim 2011

Başkan Vekilimiz Alemdar 'Çankırı tarihi ve kültürel çalışmalar açısından bakir bir alandır'

 

Kuzey Anadolu Beylikleri Sempozyumu Çankırı oturumu yapıldı.

 

Vali Vahdettin Özcan’ın katıldığı Sempozyum’da açılış konuşması yapan Belediye Başkan Vekilimiz Rafet Alemdar “Pazartesi günü Kastamonu’dan start alan, Sinop’ta devam eden ve bugün Çankırı’daki oturumlarla sona erecek olan “Kuzey Anadolu’da Beylikler Dönemi” Sempozyumu Çankırı’nın yanı sıra bölge için bir döneme ışık tutması bakımından son derece büyük bir önem taşımaktadır.

 

Konu kent tarihi olunca, konu bölge tarihi olunca, bu alana ilgi duymakla yetinmeyip fiili icraatler yapan bir yerel yönetim olarak bizlerin de söyleyecek çok şeyler vardır. 

 

Tarihin çeşitli dönemlerine damgasını vuran bu bölge, özellikle de Çankırı’mız maalesef tarihçilerin ve araştırmacıların ilgilerine yeterince mazhar olamamış, bu nedenle de uzak çağlardan başlayarak yakın döneme kadar binlerce yıllık geçmişimiz tarihin karanlıklarında kalmaya mahkum olmuştur.

 

Belediyemiz olarak 2005 yılında Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi kurduğumuzda Çankırı’nın yerel tarihi ve kültürünü araştırmayı hedeflemiştik. Ancak geçmişi bin yılı bulan tarihi belge ve eserler sadece Çankırı’nın değil bölgenin, Türkiye hatta dünyada günümüzün tartışmalı konularını aydınlatacak niteliğe sahiptir.

 

Araştırma Merkezimizde bağış ve araştırma yoluyla elde ettiğimiz 30 bine yakın tarihi belge ve kitap siz değerli bilim adamlarının çalışmalarını bekliyor. Biz belediye olarak şu an Araştırma Merkezi’nde bir Osmanlıca Uzmanı ile Osmanlıcaya hakim 2 tarihçiyi istihdam ediyoruz ve bu arkadaşlarımız çok ciddi bir çalışma ile her ay bin belgenin tasnifini yapıyorlar. Ayrıca her biri kendi alanında dünyaca tanınmış (aralarında Halil İnalcık, Süreyya Faruki, Mihail Maxim, İlber Ortaylı gibi isimlerin de yer aldığı) yüzün üzerinde bilim adamı ile birebir protokol yaptık.  Bu önemli isimler Araştırma Merkezimizin danışmanlığını yapıyor ve Araştırma Dergimizde yayınlanan makalelere hakem heyetliği yapıyorlar. Öte yandan bölgemizin kalkınma ajansı olan  KUZKA’ya sunduğumuz projenin kabulü halinde bu belge ve kitapların dijital ortama aktarılması ve restorasyonunu da önümüzdeki süreçte başlatmayı hedefliyoruz. Tarihine ve geçmişine sahip çıkan bir yerel yönetim olarak bizler bu araştırma merkezini siz akademisyen ve araştırmacılara sonuna kadar açmış bulunuyoruz. Belediyemiz olarak bugüne değin kent tarihine ve kültürünü gün yüzüne çıkarmaya yönelik bilimsel içerikli ve hakem heyetli, İngilizce özetli 6 Araştırma Dergisi yayınladık. Yine 2004 ten bu yana yayınladığımız kitap sayısı 32’ye ulaştı. Şu an baskıda ve incelemede olan 3 kitabımız daha bulunuyor.

 

Siz değerli akademisyenlerimize ve araştırmacılarımıza sesleniyorum. Özellikle Çankırı tarihine ışık tutacak araştırma ve kitap çalışmalarınızı (ki bu konuda Belediye Başkanımız Sayın İrfan Dinç’in ne kadar duyarlı olduğunu herkes çok iyi bilir) yayınlamaktan büyük bir mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Çankırı tarihi ve kültürel çalışmalar açısından bakir bir alandır. Sizleri burada çalışma yapmaya davet ediyorum.

 

Bugünkü sempozyumda sunulacak tebliğler ile Çankırı ve bölgemizin karanlıkta kalan bir döneminin daha aydınlığa kavuşacağına inanıyorum. Bu vesile ile üniversitemizin kuruluşu ile birlikte genç, dinamik ve heyecanlı akademisyenlerin çalışmalarını ve onları motive ederek yönlendiren hocalarımızı yürekten kutluyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

 

Açılış konuşması sonrasında 100. Yıl Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen Sempozyum’da Prof. Dr. Osman Gümüşçü’nün Panel Başkanlığını yaptı.

 

Panalist Prof. Dr. Shohistahon ULJAEVA tarafından Ruy Gonzales de Clavijo’nun Türkiye’deki şehirler günlüğünden alınan, Çankırı-Kastamonu-Sinop’da kurulan, Candaroğlu ve İsfandiyaroğlu Beylikleri hakkında bilgi verdi.

 

Akabinde Prof. Dr. A. Ali BAYHAN ve Yrd. Doç. Dr. Fikri SALMAN “Selçuklu ve Beylikler Devrinde Çankırı’daki İmar Faaliyetleri” hakkında, Öğretmen/Yazar İbrahim AKYOL“Beylikler Döneminde Çankırı’da Dini-Tasavvufî Hayat”, Yrd. Doç. Dr. Rıza Yıldırım“Beylikler Dünyasında Kerbela Kültürü ve Ehl-i Beyt Sevgisi: 1362 Yılında Kastamonu’da Yazılan bir Maktel’in Düşündürdükleri” hakkında bilgi verdi.

 

Bölgesel kalkınmada kader birliği yapmış olan Çankırı, Kastamonu ve Sinop İllerinin Yönetimleri, Belediye Başkanlıkları, Bilim Kuruluşu Üniversiteleri, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA),  Türk Tarih Kurumu’nun birlikte düzenledikleri  “Kuzey Anadolu’da Beylikler Dönemi Sempozyumu”nun ilki 3 Ekim tarihinde Kastamonu’da,  5-6 Ekim tarihinde Sinop’ta yapıldıktan sonra, 7 Ekim Cuma günü Çankırı’da yapılarak tamamlandı.

 

3 oturum şeklinde düzenlenen oturumlar sonrasında, konukların Çankırı gezisi ve Çankırı Yaran Gecesine katılımları ile gece saat 22.00’de sona erdi.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerinin katıldığı sempozyuma ilgi çok az oldu.