İtfaiye Haftası Renkli Etkinliklerle Kutlanacak
Hafta nedeniyle saat 14.00’te itfaiye araçları şehir içerisinde kortej geçişi yapacaklar.
İtfaiye Haftasının ikinci gününde 26.09.2012 Çarşamba günü İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde 250 ilköğretim öğrencisi ile anaokulu öğrencilerine uygulamalı yangın söndürme çalışmaları yapılacak.
Vali Özcan ve Belediye Başkanı Dinç’in de katılacağı programda 250 yıllık tarihi tulumba da yangın söndürme tatbikatında kullanılacak. Ayrıca öğrencilere yangın söndürme ve önleyici tedbirleri içeren broşür ve dokümanlar dağıtılacak.
İtfaiye Haftasında 27 Eylül 2012 Perşembe günü TOBB Ortaokulu’nda 28.09.2012 Cuma günü Şehit Yahya Coşkuner Ortaokulu’nda öğrencilere yangın anında nasıl davranacakları, yangın tüplerinin kullanımı ve yangını önleyici tedbirlerle ilgili eğitim verilecek.
29.09.2012 Cumartesi günü ise Yunus AVM önünde vatandaşlara yangın söndürme cihazlarının kullanımına ilişkin uygulamalı olarak eğitim verilecek.
İtfaiye Müdürü Ahmet Semerci hafta nedeniyle vatandaşları yangınlara ve kazalara karşı uyardı. Yangın öncesi ve yangın esnasında uyulması ve yapılması gerekenler hakkında yapılan açıklama şöyle:
Evinizde ya da işyerinde, her an ve herhangi bir sebepten yangın çıkabilir.
Hazırlıklı olursanız, bu felaketten her şey gibi, herkes de kurtulabilir…
YANGINI NASIL ÖNLERSİNİZ.?
Söndürülmemiş Bir sigara, fazla elektrik akımı yüklenmiş bir fiş, açıkta kalmış bir kablo evinizde her an bir yangına yol açabilir, yangın başlayınca yaşamakla feci bir ölüm arasındaki sınır sadece birkaç dakikadır. Bu zamanı doğru olarak kullanırsanız, felaketi önlemeniz hala mümkündür.
Bulunduğunuz yerde, her an çıkabilecek bir yangını önleyebilmemiz için ‘’Birkaç küçük’’ ama ‘’hayat Kurtaran’’ tedbiri, hem de yangın çıktıktan sonra yine hayatımızı kurtaracak bilgileri aşağıda bulacaksınız. Hiç kimsenin başına gelmesini temenni etmediğimiz bu faciaya karşı hazırlıklı olabilmek için bu yazıyı mutlak okumalı ve aile fertlerinize de okutmalısınız…
• Mutlaka artık ülkemizde de bulunan “Duman algılayıcıları” ndan edinin. Söz konusu olgunun sizin canınız olduğu göz önüne alınırsa son derece makul fiyatlara satılan bu aygıtlar, sizin ve yakınlarınızın “canını kurtaran” son derece değerli birkaç dakika kazandırır.
• Bir “Yangından kaçış planı” yapın. Evden yada işyerinden en kolay ve çabuk çıkmayı amaçlayacağınız bu planı, aile bireyleriyle ezberleyin ve mümkünse ay da bir tatbikatla uygulayın.
• Yatağa girmeden ve evden çıkmadan önce, tüm gereksiz elektrikli aletlerin fişlerini çekin. Gaz tüplerini kapatın.
• Elektrik prizlerini, üçlü priz gibi birden fazla aletin bağlanacağı türden aletlerle yüklenmeyin
• Yatmadan ve evden çıkmadan önce, evde vanası açık LPG tüpü, yanık sigara, ya da ocak bulunmadığından emin olun.
• Yatmadan ve evden çıkmadan önce bütün kapıları sıkıca kapatın. Kapalı bir kapı, yangını 20 dakika geciktirir.
YANGIN ÇIKTIĞINDA YAPILACAKLAR :
• Mutlaka İtfaiye çağırın Ancak bunu yapmak için hayatınızı tehlikeye atmayın. Önce evi terk edin ve itfaiyeyi en yakın telefondan arayın. Adresinizi en açık ve anlaşılabilir şekilde verin.
• Kaçamıyorsanız, tüm aile bireylerin tek bir odada toplayın ve kapıyı sıkıca kapatın
• İçeri duman girmesini önlemek için kapının aralıklarını ıslak bezlerle kapatın
• Evde bir odaya kendinizi kapatmadan önce, en azından komşunuzun dikkatini çekmeye çalışın.
• Odada beklerken, yüzünüzü ıslak bir bezle örtün ve yere uzanın.
BUNLARI YAPMAYIN
* Yangın kaynağını bulmaya çalışmayın. Yangının çıktığı kapalı bir odanın kapısını açarsanız, odaya dalacak oksijenli taze hava, yangını bir anda daha da güçlendirecektir.
* Kapısı kapalı odaya girmeden önce kontrol edin. Oda da alev varsa, kapı sıcaktır.
* Kapalı kaldığınız odaya duman girmeye başlamadan kesinlikle camları kırmayın
* Evden çıktıktan sonra değerli olsun olmasın bir eşyayı kurtarmak için tekrar içeri girmeyin, diyen İtfaiye Müdürü Ahmet SEMERCİ, İlimizin Cadde ve Sokaklarına araç sahiplerinin araçlarını gelişi güzel park etmeleri nedeniyle yangın araçları zamanın da müdahale etmekte geciktiklerini belirtilerek araç sahiplerini her an bir yangın olayın olabileceği düşüncesi ile bilinçli olarak araçlarını park etmeleri konusunda uyardı. Ahmet SEMERCİ “İtfaiye ye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın 110 No’lu yangın ihbar telefonunu arayarak karşınıza çıkan santral nöbetçisine; Yangın yerinin adresini sakin ve anlaşır bir şekilde ayrıntılı olarak vermelidir.
Adres verirken Mahalle, cadde, sokak ve irtibat telefon numarasının verilmesi, İtfaiyenin yangın mahalline en kısa sürede ulaşmasını sağlayacaktır. 110 No’lu yangın ihbar telefonunun, Yangın, kaza ve olaylar dışında kesinlikle lüzumsuz ve gereksiz olarak meşgul edilmemeli ve bu konuda ebeveynler çocuklarını uyarmalıdırlar.
İTFAİYE TEŞKİLATI OLARAK VATANDAŞLARA SESLENİYORUZ
İtfaiyenin gecikmesi felakete neden olur. Ama İtfaiye niçin geç kalır. İtfaiye personellerinin yangın ihbarını müteakip bir dakika gibi kısa sürede karargahından çıkış yapıldığı peki o halde neden hemen her yangın sonrası aynı serzenişleri duyuyoruz. “İTFAİYE GEÇ GELDİ” NEDEN ? Bu durum sebeplerini şöyle sıralayan İtfaiye Müdürü Ahmet SEMERCİ,
*Yangın ihbarı verilemez veya yanlış verilirse doğal olarak itfaiye olay yerine geç ulaşır.
*Trafik keşmekeşliği hepimizin şikayet noktasıdır ve olağan üstü durumlar için yollarda ayrılan emniyet şeridi ihlal edildiğinde, İtfaiyenin ulaşımı engellenebilir.
*Dar sokaklara girilemeyişi, bu sokaklarda araçların gelişi güzel park edilmiş olması itfaiye araçlarının geçişine imkan vermemekte ve olay yerine ulaşamama nedeni olabilir.
*Bütün bu engeller : Yangına daha geç müdahale edilmesine, yangın söndürme işleminin uzamasına can ve mal kaybının artmasına neden olur.
Yangın önlemlerini almanın söndürmeden daha kolay ve ucuz olduğu unutulmamalıdır uyarılarında bulundu.
* Bu vesile ile vatandaşlarımıza yangınsız, kazasız güzel günler diliyoruz.