Gazeteciler Sordu Başkan Esen Cevapladı

Geri

Gazeteciler Sordu Başkan Esen Cevapladı

29 Aralık 2020

 

28 Milyon 432 Bin TL Geçmiş Borç Ödedik

Temelini atmadığımız bir şeyin çatısını yapamayız. Tasarruf mu yapıyorsunuz diye soranlar oluyor. Hizmette tasarruf olmaz. Şu an Belediyemizin elektrik borcunu sıfırladık. Belediyenin borçlarını ve geçmiş dönem borçlarını ödeyerek bugünlere geldik. Pandemi sürecinin elbette birçok konuyu sekteye uğrattığı bir gerçektir. Tasarruf yapabileceğiniz alan, yapamayacağınız alan var. Makineleriniz çalışacak, hizmet yetişecek. Ama borçlarımızın üçte bir oranını tasarruf ederek karşıladık.  Kendi tamirlerimizi kendimiz yapıyoruz. Borçlarını ödeyerek %40’lık bir dilimden %20’lik bir dilime indiren nadir belediyelerdeniz. Şu an itibari ile 28 milyon 432 bin TL geçmiş borç ödedik. Esnafımız da zor durumda kalmasın diye borçlarını ivedi olarak ödedik zaten.

 

500 Binin Üzerinde Maske Ürettik

Pandemi sürecinde sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi yapamadık ama yine de durmadık. 500 binin üzerinde maske ürettik. Üretim atölyemizde maskenin yanı sıra işçilerimizin kıyafetlerini diktik. Çevre il ve ilçe belediyelerinden siparişler de alıyoruz. Kendi kendine yetebilir bir belediye haline geldik.

 

Tatlıçay Projesi

Tatlıçay Projemizi kendi öz kaynaklarımız ile yapıyoruz. Halkımızın çoğunluğunun merakla beklediği bir projeydi. 1 milyon 600 bin TL’ye mal oldu. Şu an 1. etabı tamamladık. 2. ve 3. etap çalışmalarımız hava şartlarına göre devam edecek.

 

Akaryakıttan 450 Bin TL Kâr

Belediye hizmet araçları ve iş makineleri için Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü bünyesinde kurduğu Akaryakıt İkmal Tesisinden bir yılda yaklaşık 450 bin TL kâr elde ettik. 021 yılında bu oran çok daha yüksek olacak.

 

Bakım Onarımda 10 Bin TL Kâr

Park ve Bahçelerde makine bakım, onarım çalışmalarımızda yine 100 bin TL kâr elde ettik. Üstelik bu, küçük bir kalemde elde ettiğimiz bir gelirdir.

 

Milletvekillerimiz ile İstişare Ederiz

MHP’nin seçilmiş bir Belediye Başkanıyım. Fakat seçimden sonra partili olma durumunun biteceğini söylemiştik. Herkesin, tüm Çankırı halkının Belediye Başkanıyım. Fakat şunu da belirtmek isterim ki; benin siyaset yapmadığım bir yerde personelimin de siyaset yapmasına izin vermem. Çankırı’da Cumhur ittifakının %90 oyu var. Vekillerimiz ile istişare edebiliriz, gerektiğinde de ediyoruz. Bu anlamda bir sıkıntımız yok.

 

Tuz Mağarasını 180 Bin Kişi Ziyaret Etti

Tuz Mağaramız, Çankırı’nın yaşam kalitesini yükseltebilecek bir proje. Pandemi olmasaydı Tuz Festivali ile güzel bir tanıtım yapacaktık. Fakat buna rağmen 2019 yılında 150 bin kişilik ziyaretçi sayımızı, 2020 yılında 180 bine çıkardık. Bu yıl içerisinde Tuz Mağaramızın giriş kısmı, otopark, idari bina ve peyzajını yaptık. Şu anda KUZKA ile mağaramızın iç kısmı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. KUZKA’dan bunun için destek alacağız. Yine inanarak söylüyorum; buraya 1 milyon ziyaretçiyi getireceğiz. Belediye açısından bir katkısı olur mu olmaz mı diye düşünmüyoruz. Bu proje, Çankırı için müthiş bir sıçrama sağlayacak.

 

Çankırı’ya Meydan Şart

Çankırı, meydanı olmayan nadir illerden. Meydan olmasını önemsiyoruz, çünkü meydan bir kentin sadece vitrini değil, aynı zamanda toplanma alanı. Herhangi bir miting ya da program yapıldığında belediye meydanının dört taraftan kapatılması büyük sıkıntılara sebep veriyor. Sosyal ve kültürel organizasyonların gerçekleştirilmesi için de meydan olması şart. Bu açıdan ilerleyen zamanlarda Karatekin Parkı ve boşaltılan kurum binalarının olduğu alanda yeni bir düzenleme yapılacaktır.

 

 Budama Gerekli

Ağaçlarımızı sağlıklı olması için budadık. Budama çalışmalarımızı yapmadan önce esnaf kardeşlerimizi bilgilendirdik. Arkadaşlarımız diğer illerdeki örneklerini de gösterdiler bana. Hatta sosyal medyamızdan da paylaştık. Ağaç gövdeleri çürüyor ve sağlıklı büyümeleri için gerekli oranda budamalarının yapılması gerekiyor. Fakat bir yılda bir anda gürleşiyor. Ağaçlarımızı kaybetmek için değil kazanmak için budama çalışması yaptık.

 

Ticaret Sahaları Oluşturma Gayretindeyiz

Coğrafi olarak zor bir konumdayız. Çankırı’nın çanak şeklinde konumlanması, yerleşim yerlerinin de dağılımında sıkıntı yaratıyor. Galericiler Sitesini yapmamız ve şehrin depolama alanını oluşturmamız gerekiyor. Ulusal markaların Çankırı’da depolama alanı oluşturması lazım. Ticaretin gelişebilmesi için çok dükkâna ihtiyaç var. Büyük ticarethaneler, mağazalar yok maalesef. Atatürk ve Talat Onay Bulvarlarına sıkıştık kaldık. Böyle bir alan oluşturma gayreti içerisindeyiz.

 

Pandemi ile Mücadeleye Devam

Şehrimizin altı ana caddesi ile ilgili dezenfekte çalışmaları yaptık. Bunu sıklaştırarak devam ettireceğiz. Covid-19 testi pozitif çıkan hastalarımızın kaldığı binaları dezenfekte ediyoruz.

 

Çankırı’da Ucuz Konut Yapmak İstiyoruz

 TOKİ 3. etap, Kırkevler ve Yeniköy konut çalışmaları ile uğraşıyoruz. Son dönemde depremlerin artarak devam etmesi maalesef TOKİ’nin konut yatırımını depremzede illerimize yöneltti. Çankırı’daki TOKİ çalışmalarının geciktiğinin farkındayız. Hayalimdeki en büyük projelerden birisi de ucuz konut yapmak. İnşallah 2021 yılında bunun çalışmalarını da gerçekleştireceğiz.

 

Çankırı ile İlgili En Büyük Hayalim

Çankırı ile ilgili en büyük hayalim; memleketimin yaşanabilir, insanların hep mutlu ve güler yüzlü olduğu ucuz bir şehir olması.  Belediyecilik alanında ise ulaşımı çözmek ve raylı sitem ile şehir merkezindeki trafik yükünü rahatlatmak istiyorum.

 

Başarı Ekip İşidir

Belediyemizde 673’ü ÇANKES işçisi olmak üzere memur ve sözleşmeliler ile birlikte 859 çalışanımız mevcut. Meclis üyelerimize ve her bir çalışanımıza teşekkür ediyorum. Bu bir ekip çalışmasıdır. Başarı, ekip işidir. Bu sayede ORC Araştırma Şirketinin anketinde İl Belediye Başkanları arasında birinci seçilmişiz. Biz de sizler gibi sonradan öğrendik.