Filografi Sanatı Çankırı’da Hayat Buluyor

Geri

Filografi Sanatı Çankırı’da Hayat Buluyor

11 Mayıs 2013

Çankırı Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi bünyesinde açılan Filografi kursuna katılan kursiyerler ortaya koydukları eserleri Haziran ayı içerisinde açacakları yıl sonu sergisinde sanatseverlerin beğenisine sunacaık

Filografi Sanatını Çankırılılarla buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Belediye Başkanı İrfan Dinç, hanımları evlerinin dört duvar arasından çıkarmaya yönelik çalışmalara verdikleri önemin altını çizerek “Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımızdan olan filografiyi yeniden canlandırmak için açtığımız bu kursa katılan hanımlar 7 aydır bu sanatı öğrenmeye çalışıyor. Ortaya çıkan eserlere baktığımızda da oldukça becerili olduklarını görüyoruz. Amacımız hobi kursları yanında hanımlarımıza hem hoşca vakit geçirmeleri yanında böylesi özel kurslarla aile bütçelerine de katkı sağlayabilecek ortamları sağlamaktır” diye konuştu. Başkan Dinç, Çankırı Belediyesi sadece Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi bünyesinde 18 farklı branşta 382 kursiyerin eğitim gördüğünü de sözlerine ekledi.

Filografi sanatçısı ve kurs öğreticisi Aşır Düğer’de kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı yeniden canlandırmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, Çankırı Belediyesi’nin ve Belediye Başkanı İrfan Dinç’in filografiye gösterdiği ilginin kendilerini mutlu ettiğini ve filografi sanatının geleceği adına umut verici olduğunu söyledi.

Aşır Düğer, kendi yaptığı Türk Bayrağı filografi eserini Belediye Başkanı İrfan Dinç’e hediye etti.


Filografi Nedir?

Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır.

Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. Günümüzde bu sanatın ustalarından biri olan Saim Devrilmez bu sanatın ruh dinlendirici olması ve olumlu psikolojik etkilerinden dolayı Amerika'da evlerde de verildiğini söylüyor.

Nasıl Yapılıyor?

Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rasgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.

Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor.