ÇANKIRI MERKEZDE İÇME SUYUNUN RENKLENMESİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

Geri

ÇANKIRI MERKEZDE İÇME SUYUNUN RENKLENMESİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

24 Temmuz 2023

 

Çankırı merkezde son bir aydır bölgesel olarak içme suyumuzun renklenmesi durumu gözlenmiş ve yapılan çalışmalar neticesinde hâlihazırda çeşmelerden akan suyumuzda renklenme kalmamıştır. Bu süreçte; her ay düzenli olarak İl Sağlık Müdürlüğü ve arıtma tesisimizde düzenli olarak yaptırdığımız içme suyu analizlerimiz devam etmiş ve altını çizerek vurgulamak isteriz ki; halkımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir süreç yaşanmamıştır. Konu ile ilgili tarafımıza yapılan bildirimlerde açıklıkla cevap verilmiş olmasına rağmen, gerçeği yansıtmayan iddiaların dillendirilmesi sebebi ile kamuoyunun doğru bilgi almasının gerektiği görülerek ilgili konu hakkında doğru bilgilerin paylaşılması ihtiyacı duyulmuştur.

 

Şehir merkezimiz ile birlikte Orta, Kurşunlu, Şabanözü ve Eldivan ilçelerimiz, Yaylakent ile Dodurga beldemiz ve 20 köyümüz aynı içme suyundan yararlanmaktadır. İçme suyumuz Orta ilçemiz sınırlarında bulunan arıtma tesisimizden gelmektedir. Arıtma tesisimizin ham su kaynağı ise tesise beş kilometre mesafede bulunan Güldürcek Barajı’dır. Maalesef içme suyundaki sıkıntılar sadece şehrimizin değil ülkemizin ve tüm dünyanın ortak sorunudur. İlimizde en son 2018 yılında yaşanmış olan bu durum, son yıllarda küresel ısınmanın etkileri olarak iklim değişikliği, artan kuraklık, yüksek ortalama sıcaklıkları ve düzensiz yağış rejiminin çevresel kirlilik etmenleri ile de birleşmesi ile tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de yüzeysel su kalitelerinin giderek bozulmasına sebep olmuştur.

 

Güldürcek Barajı kışın karla, bahar aylarında ise yağan yağmurlarla dolan yüzeysel bir su kaynağıdır. Ham su kalitesi kaynaklı olarak şehrimizde şikâyete sebep olan parametrelerin başında demir, mangan ve doğal organik maddeler gelmektedir. Arıtma tesisine ulaşan bu maddeler, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve ulusal içme suyu kalite standardını (TS266) sağlayacak konsantrasyonlara kadar (yıl içi ortalama %81 giderim verimi ile) arıtılarak sağlıklı içme suyu olarak şebekeye verilmektedir. Su içerisinde iz miktarda kalan demir ve mangan yukarıda belirtilen yönetmelik ve standartlar gereği sağlık için gerekli olan miktarlardadır. Ancak standart sınırlarında bulunan suda değişen farklı kimyasal parametreler sebebi ile demir ve manganın bir miktarı su taşıma hatlarının iç çeperlerine yapışarak sudan ayrılır ve birikir. Bir diğer unsur olan DOM (doğal organik maddeler) ise yağmurun ani şekilde yağarak sel oluşturması neticesinde baraj havzasındaki yüzeysel kirlilik yükünü baraja taşıması neticesinde dönemsel olarak artmasıdır.

 

Burada altı çizilmesi gereken husus şudur ki; ortaya çıkan durum mevsimsel olup, yaşanan bütün bu süreçte şebekemizden, halkımızın sağlığını tehlikeye atacak bir içme suyu verilmemiştir. Arıtma tesisimizde biyolojik ve kimyasal analizler sürekli yapılmakta ve sağlıksız şartların oluşmasına asla izin verilmemektedir. Kaldı ki; farklı noktalardan alınan örnekler, İl Sağlık Müdürlüğü laboratuvarlarında analizler yapılmakta ve suyumuzun kalitesi sürekli izlenmektedir. Son analiz sonuçlarımızda da şüpheye mahal verecek herhangi bir sonuca rastlanmamıştır.

 

Bu ve buna benzer süreçlerde; halkımızın sadece yetkili merciler tarafından yapılan resmi açıklamaların dışında kaynağı ve amacı kuşkulu hiçbir bilgi ve paylaşıma itibar etmemelerini önemle rica ederiz. Vatandaşlarımızın sağlık, huzur ve güven ortamını sağlamak en önemli kriterimizdir.

 

Bir hususu daha önemle belirtmek isteriz ki; bahçe ve tarla sulama, araç ve halı yıkama gibi su tasarrufunu olumsuz etkileyen durumlarda içme suyunu kontrolsüzce kullanmak gelecek nesillerimizin su kaynaklarını yok etmek demektir.  İçme suyumuzun sonsuz olmadığını bir kez daha hatırlatır ve halkımızdan su tasarrufu konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederiz.

 

Kamuoyuna saygılarımızla.

 

İsmail Hakkı ESEN

Çankırı Belediyeleri Su ve Hizmet Birliği Başkanı