Belediyemizden Atık Pil Toplama Kampanyası
Belediyemiz ve TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ) arasında yapılan protokol gereğince 2011 – 2012 Eğitim Öğretim sezonunda tüm eğitim kurumlarında ATIK PİL TOPLAMA KAMPANYASI başlatılmıştır. Okul öncesi, ilköğretim ve lise seviyelerindeki okul kategorilerinde değerlendirilecek olan yarışma 30 NİSAN 2012 tarihine kadar devam edecektir.
Kampanya kapsamında bilinçlendirme faaliyetlerini de yürüten Belediyemiz öncelikle okul öncesi eğitimlerine önem vermektedir. Ahmet Talat Onay Anaokulu, Hüsniye-Ahmet Akpınar Anaokulu ve Şehit Uğur Hiçyılmaz Anaokulunda Belediyemiz Çevre Mühendisi Recep ÖZEN tarafından eğitimler verilmiştir. Eğitimlerin tüm kampanya boyunca devam edeceği bildirilmiştir.
ATIK PİL NEDEN TOPLANMALI
Piller çoğu zaman organik maddelerle aynı çöp kutusuna atılıyor. Oysa pillerin içerisinde çinko, mangan, civa, gümüşoksit, lityum, nikel, kadmiyum ve kurşun asitleri yer almaktadır. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insan besin zincirine geçmekte ve büyük tahribatlara yol açmaktadır.
Pillerin içerisindeki bu zararlı maddelerin sinir sistemi tahribatları, sakat doğumlar, kansızlık, mide rahatsızlıkları ve bazı kanserlere etkisinin olduğu bilinmektedir.
Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.
Atık pillerin toplanması, depolanması ve bertarafı işlemleri Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşa olan kısa adı TAP olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğince organize edilmektedir. Belediyemiz olarak TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) ile yoğun işbirliğimiz devam etmektedir.
ATIK PİLLERİ NE YAPMALI / NE YAPMAMALIYIZ!
Ne Yapılmamalı
1.Ev veya iş yerlerinde kullanılmış (atık) piller evsel çöplerle kesinlikle karıştırılmamalı ve rasgele sokaklara atılmamalıdır.
2.Atık piller toprağa gömülmemelidir.
3.Atık piller denize, akarsulara, göllere veya kanalizasyona atılmamalıdır.
4.Atık piller ateşte yakılmamalıdır.
5.Atık nikel-kadmiyum pillerinin insan sağlığına oldukça zararlı kadmiyum maddesi içerdiği unutulmamalıdır.
Ne Yapılmalı
1.Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilmelidir.
2.Evinizde veya işyerinizde atık haldeki piller uzun sürelerle muhafaza edilmemelidir.
3.Atık piller bulunduğunuz yere en yakın mahaldeki atık pil toplama kutusuna atılmalı veya satın alındığı yere götürülmelidir.
4.Atık pillerin bünyelerindeki bazı metallerin geri kazanılabileceği unutulmamalıdır.
5.Atık pillerin toplanması için düzenlenecek kampanyalara gönüllü olarak katılmağa çalışınız.
6.Atık pil toplama noktalarının nerelerde olduğunu araştırınız.
7.Çevrenizde pil kullananları yukarıda anlatıldığı şekilde davranmaya davet ediniz ve onlara örnek olunuz.