Belediye Başkanı İrfan Dinç’in Sözleri Tarım Sempozyumu’na Damgasını Vurdu
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Tarım Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Koyunbaba Barajı ile Kızılırmak Hamzalı Barajlarının tamamlanması ile Çankırı’nın Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olacağını söyledi.
Türkiye’de tarım alanında son zamanlarda yapılan gelişmeleri ve araştırmalar hakkında bilgi vermek suretiyle bu alandaki sorunlara çözümler getirmek amacıyla, Çankırı Karatekin Üniversitesi‘nin Prof. Dr. Selahattin İptaş anısına düzenlediği Tarım Sempozyumu; Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, rektörler ve çeşitli üniversitelerden gelen Ziraat Fakültesi dekanları ve bilim adamlarının katılımıyla Büyük Otel’de başladı.
Sempozyumun açılış oturumunda ülkemizde uygulanan tarım politikalarının, Çankırı’nın tarım alanındaki problemlerine nasıl çözüm olabileceğine değinerek önerilerde bulunan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç konuşmasında, “Neyse ki duyarlı bir hükümetimiz var, bunu önceden fark ederek tarım sektörünün ve kırsal alanların kalkınma plan ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi, desteklenmesi için tarım kanunu çıkarttı. Geçen yıl, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun temel atma törenine katıldığı Şabanözü Koyunbaba Barajı ile Kızılırmak Hamzalı Barajı, kentimizin ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Böylesi büyük bir proje ile; çorak topraklarımız bu barajlarımızın suyuyla buluşarak ürünlerimize can verecekler. Sulama projesiyle “Çankırı; Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı” olacak. Bu konuda da başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bakanımız Veysel Eroğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, Kızılırmak’taki barajdan söz etmişken; Meslek Yüksekokulu ile hazır altyapısı da oluşmuşken, buraya bir Ziraat Fakültesi’nin de yakışacağını düşünmekteyim.” dedi.
“Eskisi Olmayanın Yenisi Olmazmış”
Tarım Sempozyumu’nda önemli nokta atışları yapan Başkan İrfan Dinç, konuşmasında sahip olduklarımızı koruyup geliştirmemizin önemine vurgu yaparak “Çankırı’da tarımla ilgili olarak yapacaklarımıza, yeni projelerden önce elimizdekilere sahip çıkarak başlayabiliriz. “Eskisi olmayanın yenisi olmazmış “anlayışından hareketle, önce Çankırı’mızın kızılcığına, Eldivan’ın kirazına, Çerkeş ve Kurşunlu’nun çiçek balına, Kızılırmak’ın kavununa ve çeltiğine, Bayramören’in cevizine, Ilgaz’ın lahanasına sahip çıkmakla başlamalıyız. Önce koruyup muhafaza edeceğiz sonra düzeltip geliştireceğiz. Burada yapılması gereken ve gönlümden geçen başka bir uygulama da; Çankırı’mıza ait ve öne çıkan ürünlerimiz için patent almak….Patentini aldığımız ürünlere de Çankırı’yı hatırlatacak isimler aldığımızda hem tarıma hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacağına şüphe yoktur.” diyerek sözlerine devam etti.
Belediye Başkanı İrfan Dinç, tarım ve eğitim, toprak ve organik tarım, tarımda iyileşme ve sağlıklı toplum ilişkilendirmelerini anlatmasının ardından “Kentimizin hep dezavantajı olarak görüldüğü Ankara’ya yakınlığını, tarım ürünlerimizin satışı ve yeni bir pazar oluşturulması açısından avantaja dönüştürebiliriz. Bu anlamda Çankırılılar hem kentlerinin hem de ürünlerinin tanıtımını iyi yapmalılar. Biz Çankırı Belediyesi olarak; Valilik, İl Özel İdaresi ve meslek kuruluşlarının da vereceği destekle, bir an evvel, organik tarım ile organik besine geçilmesi ve tarımsal üretimin arttırılması için yeni ve gerçekçi önlemler alma sürecinde üstümüze düşeni yapmaya hazırız. “ diyerek bitirdiği konuşması katılımcılardan büyük alkış aldı.