Başkan Esen, “Çankırı mı, Çankaya mı Derken Bugün TUZFEST Diye Anılıyoruz”

Geri

Başkan Esen, “Çankırı mı, Çankaya mı Derken Bugün TUZFEST Diye Anılıyoruz”

6 Ağustos 2024

 

 

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, 3. Uluslararası Çankırı Tuz Festivali ile ilgili basın mensupları ve festival yapım aşamasına destek veren sponsorlar ile bir araya geldi. Sosyal Tesiste düzenlenen toplantıda Esen,  “Bu düğün bizim. Misafirimizi ağırlamak da hepimize düşüyor. Tanıdık tanımadık herkes, festivalimizi şenlendirirse şehir olarak bizleri mutlu eder. Bizden sonraki nesiller de umarım bunu devam ettirir. ‘Çankırı mı, Çankaya mı derken bugün TUZFEST diye anılıyoruz. Son iki yıldır herkes tatil planlarını festivale göre yapar hale geldi.” dedi.  Festival sürecine dair planların paylaşıldığı toplantıda Esen, şu ifadelere yer verdi.

 

 

Festival Sponsorlarına Teşekkür Etti

Tasarruf tedbirlerine değinen Esen, Çankırı’nın önde gelen iş insanlarına teşekkür etti. Esen, “Ülkenin genelinde tasarruf tedbirleri uygulanıyor. Belediye bünyesinde yapamazdık. Festivalimizi de önemli bir noktaya getirdik. Türkiye’nin çoğu yerindeki festivaller iptal oldu. Ama biz bu festivali yapabiliyorsak sizlerin sayesinde. Çankırı’nın evladı olarak hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca, şehrimizin arkasında duran ve bizlere inanan Sayın Valimize, ekibine ve kendi ekibime de çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Esen,  şehir için mücadelelerinde maddi ve manevi olarak yanlarında duran festival sponsorlarını tek tek açıklayarak temsilcilerine plaketlerini takdim etti.

 

 

“Dünyanın Merkezi Türkiye, Türkiye’nin Merkezi Çankırı”

Her zaman söylüyorum; Dünyanın merkezi Türkiye, Türkiye’nin merkezi Çankırı diye. Şehrimizin eksik bir tarafı turizmdi. Çankırı bakir bir yer. Dışarıdan gelen misafirlerimize neleri gösterebiliriz diye düşündük. Kültürel ve sosyal mirasını gördüklerinde etkilenmemeleri mümkün değildi, zaten bunu da ifade ettiler. 2019 yılında bu festival gündemimizdeydi, fakat pandemiden dolayı daha ileri bir tarihe atmak zorunda kaldık. Bu süreçte festivalimizin altyapılarını gerçekleştirdik. Şehrimiz ve gelecek nesiller adına sürdürülebilir olması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Geldiler, nereyi görecek, ne yiyecek, yanında ne götürecekler, her şeyi ince ince düşündük. Öncelikle 17 ürünümüze coğrafi işaret aldık. Akabinde de 6 ürüne müracaat yaptık. Hediyelik eşya yarışmaları gerçekleştirdik ve magnetlerimizi hazırladık. Gastronomi alanında yarışmalar düzenledik. Eksiklerimiz elbette var. Bunlar süreç ve ekonomi ile ilgili.

 

 

“On Yılda Planladığımızı Beş Yılda Hayata Geçirdik”

Tuz Mağaramız lokomotifimiz olacak demiştik. Uzunyol gibi sekiz on noktayı hayata geçirdik. Yöresel Kültür Evimizi, Mutfak evimizi açtık. İnanmıştık. Tuz Mağaramızı yılda bir milyon kişi ziyaret edecek dediğimde %90’ının inanmadığını biliyordum. Bu bizi yıldırdı mı, asla! 2023 yılında Tuz Mağaramıza gelen ziyaretçi 1,5 milyonun üzerinde. Yani on yılda planladığımızı beş yılda hayata geçirdik.

 

 

“Bizi Bir Araya Getiren Bu İnanmışlık”

İnsanlarımızın da inanması beni mutlu ediyor. Elbette bu, yerel yönetimin çabasıyla olmuyor. İnsanlar inanacak, Çankırı halkı inanacak, sonra çok kıymetli iş insanları inanacak. ‘Bana bir katkısı olur mu?’ düşüncesinin yanı sıra, bu şehrin marka değeri açısından inanması lazım ki; bizi burada bir araya getiren de bu inanmışlık diye düşünüyorum.

 

 

80’lik Nineyi Off Road’a Koşturan Festival

Bu yıl yine 12 noktada etkinliklerimiz devam edecek. Geçen yılki festivalimizde 80 yaşındaki teyzenin, elinde bastonuyla off road yarışlarına gidişi gözümün önünden hiç gitmiyor. Hedefimiz, tanıtımın yanı sıra esnafımıza da büyük katkı sağlamaktı. Bu yüzden üç yıldır bu festivali organizasyon şirketlerine ve dışarıdan gelen esnaflara satmadık. Çankırı halkı kazansın, hareketlilik olsun istedik. Bunun mükâfatını da gördük.

 

 

Festival Hedeflenenin de Ötesinde

Tuz Ekspresi gibi bir hayalimiz vardı. Bu süreçte de Sayın Valimizin desteği ile dört seferde bin misafiri Tuz Ekspresi adı altında şehrimize getirdik. Akabinde biz de festival sürecinde yine trenimizi buraya getireceğiz. Tur firmaları da gelecek. Kısacası; artık bizim hedeflediğimizin de ötesinde, biz yetişmeye çalışıyoruz. Bin kişilik bir spor etkinliğimiz var. Şehir dışından gelen birçok misafirimiz olacak.

 

 

Vali Taşolar’dan Teşekkür

Toplantıya katılan Vali M. Fırat Taşolar ise “Başkanımız kamu tasarruf tedbirlerini ön planda tutarak önce Allah’a sonra sizlere güvenerek yola çıktı. Herhangi bir kamu ayağı kullanılmadan vatandaşımızın ve çocuklarımızın beklentisi karşılanmış oldu. O yüzden Başkanıma ve sizlere tekrar tekrar teşekkür ederim.” dedi.  

 

 

Toplantı sonunda; 16 Ağustos’ta kortej yürüyüşü ve meşale yakılması ile başlayacak olan TUZFEST’24 program akışı, basın mensupları ve sponsorlar ile paylaşıldı.