Başkan Esen Basın Mensupları ile Deprem Üzerine Konuştu
Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilde yıkıma sebep olan depremler sonrasında Çankırı’da olası bir deprem öncesi, anı ve sonrası için yapılması gerekenler ile yerel yönetim olarak hareket planlarını basın mensuplarına anlattı. Sosyal Tesis’te düzenlenen basın toplantısında Başkan Esen, deprem ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek yerel ve ulusal basın temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Esen’in açıklamalarından konu başlıkları şöyle:
EKİPLERİMİZ DEPREM BÖLGESİNDE SAHAYA İNDİ
Öncelikle devletimizin ön gördüğü şekilde, belirlenen koordinasyona uygun olarak Belediyemizin teknik ekipleri arama, kurtarma ve yardım ulaştırma faaliyetlerinde aktif olarak görev almıştır. Deprem sonrası sahaya inen mesai arkadaşlarıma gösterdikleri azim ve fedakârlıktan dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum.
PERSONELİMİZ VE HALKIMIZ İNSANİ YARDIM TOPLADI
Personelimizin ve halkımızın dayanışma ruhu Çankırı’dan da devam etti. Halkımızın yardımlarını Hilal Masa ve eski İtfaiye binasında toplayıp, ayrıştırarak deprem bölgesine gönderdik. Burada gecesini gündüzüne katan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bütün bunlar millet olarak sıkıca kenetlendiğimizin, ayrımcı söylem ve tavırlardan uzaklaşarak, bir bölgede yaşanan felaketin hepimizin felaketi olduğunun yani “biz” bilincinin göstergesidir.
DOĞAYA AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ
Bu süreçte şunu gördük ki; deprem anı, öncesi ve sonrası için canımızı ve malımızı koruyacak önlemleri alabilir ve her şekilde güvende kalabiliriz. Bu basın açıklamasının amacı da budur. Çankırı Belediyesi olarak yaşadığımız coğrafyanın gerçekleri ile yüzleşmek ve doğaya ayak uydurmak, onunla barışmak zorundayız. Maalesef ülkemizin çoğu kentinde şehirleşme ekilecek araziler üzerinde yoğunlaşmış olup yaşam alanlarının oluşturulması gereken sağlam yerlere ölülülerimizi gömmüş durumdayız. Baştan beri uygulanan plansız, düzensiz ve doğaya uygun olmayan şehirleşmeye ihmaller de eşlik edince ağır sonuçlarını hep birlikte yaşadık ve gördük.
GÖZLEMSEL ÖN ÇALIŞMA EKİBİ OLUŞTURDUK
Deprem gerçeği ile tekrar karşılaştığımız bugünlerde “deprem korkusu” tüm illerde olduğu gibi Çankırı halkını da sarmış durumda. Aynı endişeleri yerel yönetim olarak bizler de yaşıyoruz. Kuzeyinden Kuzey Anadolu Fay Hattı geçen bir şehirde yaşıyoruz. Bu açıdan deprem, bizim de gerçeğimiz. Şehrimiz ve halkımız için elimizden geleni yapmak, tüm imkânlarımızı seferber etmek zorundayız. Bunun için öncelikle kent merkezinde alt katlarında iş yeri bulunan binaların kontrolü için ekip oluşturduk. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik personellerimizden oluşan ekip, denetimlerine Cumhuriyet Mahallesi’nden başladı. Nedir bu denetimler? Çankırı’nın cadde ve sokaklarının gelişimini üç boyutlu olarak resmi internet sitemizde yayınlamıştık. Deprem sonrası gözlem çalışması yapacak bu teknik ekibimiz, daha önce oluşturduğumuz kent bilgi sisteminden faydalanacak. Alt katında iş yeri ve depo bulunan binaların oluşan depremden zarar görüp görmediği, detaylı analiz ve testler yapılmadan gözlemsel olarak incelenecek. Yapının, projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı, çatlak var ise derinliği yeri ve yönü, binada hareket olup olmadığına bakılacak. Bunlarla ilgili açıklamalar ve notlar bu sistem üzerinde kaydedilecek. Deprem analizi öncesinde gözlemlenen binalar hakkında ön bilgimiz olacak.
DEPREM ÖNCESİ ALDIĞIMIZ KARARLAR HAKLILIĞIMIZIN GÖSTERGESİ
Mimar Sinan Mahallesi Elif Caddesi ile Attarlar Sokak’ta bulunan ve mülkiyeti Belediyemize ait olan dükkânların risk oluşturması sebebi ile Mart ayında yıkımına başlamak üzere kiracılarına tahliye süreci vermiştik. 6 Şubat depreminin ardından daha önce imar ile ilgili aldığımız kararımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha test etmiş olduk. Ayrıca, bu sürece gelinceye kadar 60’ın üzerinde metruk binayı da yıktık.
KAT VİZESİ UYGULAMASINA GEÇECEĞİZ
17 Ağustos 1999 yılı Gölcük ve akabinde Düzce depreminden sonra Belediyemiz Parsel bazında zemin Etüt çalışmaları yaptırmaya başlamış, Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlayan radye temel sistemine geçilmiştir. 2011 yılında başlanılan Yapı Denetim Sistemine kadar kat vizesi uygulaması devam etmiştir. Şu an için ilimizde 200 metrekare üzerindeki yapılar Yapı Denetim Firmalarınca kontrol edilmektir. Yapı denetim kuruluşu, bir inşaatın başlangıcından bitimine kadarki süreçte arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini ve dolayısıyla müteahhidi denetleyen kuruluşlardır. Ancak tüm inşaat uygulamalarında da gerektiği gibi nitelikli bir denetim gerçekleştirilmelidir. Bu sebeple Belediyemizce de kat vizesi uygulamasına tekrardan geçilecektir.
İMARDA TAVİZ YOK
İlk etapta 83 personelimizi ve 19 iş makinemizi deprem bölgesine gönderdik. Sonrasında teknik ekibimizden 16 kişiyi de bölgeye gönderdik. Bütün müdahalelerini ve gözlemlerini raporlamalarını istedik. Onların raporları, bizlere yol gösteriyor. Çankırı’da fay hattı üzerinde. İmar ve inşaat ile ilgili ne varsa denetçisi olacak ve taviz vermeyeceğiz.
KALİTELİ BETON VE DEMİR KULLANIMI
2004 yılı itibari ile standartlara uygun kaliteli beton üretimi olan hazır beton kullanımına geçilmiştir. 1999 yılından sonra düz yüzeyli yapı çeliğine alternatif olarak üretilen çelik çeşidi olan nervürlü demir kullanımına başlanmıştır. Alüvyal ve taşıma gücü problemi olan zeminlerde 2016 Haziran ayından itibaren zemin iyileştirme çalışmaları zorunlu hale getirilmiştir. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzce olası deprem riskinde yapı stoku durum analizi araştırmaları, büro ve saha çalışmaları yapılmaktadır. Büro çalışmalarında yıllara ve yönetmeliklere göre yapı sınıfları tespit edilmekte ve haritalanmaktadır.
ÇANKIRI GÖNÜLLÜLERİ FORMUNU YAYINLADIK
Belediyemiz resmi internet sitemizde Çankırı Gönüllüleri Başvuru Formu yayınladık. Bu form şu açıdan önemli; şehrini sahiplenen, zamanını, tecrübesini ve enerjisini Çankırı için kullanarak şehrimize değer katan gönüllü vatandaşlarımız ile büyük bir platform oluşturmak istiyoruz. Formu dolduranlar bizlere hangi konularda yardımcı olabileceklerini belirttiklerinde iyi ve zor günlerde onlarla dayanışma içerisinde olmak istiyoruz.
ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURDUK
Kendi personelimizden 90 kişiyi arama kurtarma ekibi olarak görevlendirdik. Gerekli ekipmanları yeniliyor ve güçlendiriyoruz. Çankırı Gönüllülerine başvuracak kişilerden en az 150 kişiye eğitim vermek üzere AFAD koordinesinde arama ve kurtarma ekibimize dahil edeceğiz.
LOJİSTİK VE DESTEK MERKEZİMİZİ DEPREM ÜSSÜ YAPIYORUZ
Kirazlıdere mevkiinde bulunan Lojistik ve Destek Merkezimizin depolarında olası deprem ile ilgili bir bölüm oluşturuyoruz. Olası bir deprem öncesinde halkımızın ihtiyaç duyabileceği saklanabilir tüm malzemeleri Lojistik Merkezimizde hazırda bekleteceğiz. Ayrıca Merkezimizin bulunduğu alan, toplanma alanlarımızdan birisi olacak.
MAKİNE BAKIM İKMAL ATÖLYELERİ ACİL İHTİYAÇLAR İÇİN ÜRETİMDE
Makine Bakım ve İkmal Müdürlüğümüzün atölyelerinde olası bir deprem sonrasında kullanılmak üzere banyo, tuvalet ve mutfak gibi zaruri ihtiyaçları karşılayacak seyyar tesisler üretmeye başladık.
DEPREMZEDELER İÇİN BELEDİYE HİZMETLERİMİZ ÜCRETSİZ
Şehrimizde bizlere emanet olan depremzede kardeşlerimizden ev tutmak isteyenlere yardımcı olduk. Su, ulaşım, nikâh hizmetleri ile tarihi mekânların giriş ücretleri gibi Belediye hizmetleri arasında yer alan hizmetlerimizi depremzedelere ücretsiz hale getirdik. Vatandaşlarımız, uygulamalardan depremzede olduklarına dair belge ile faydalanabiliyor.
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN FSM VE ÜRETİM ATÖLYESİ HİZMETTE
Depremin psikolojik boyutu da azımsanmayacak kadar önemli. Bunun için şehrimize gelen depremzedelerimizin çocukları için Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi atölyelerimizi açtık. Onları bir an olsun deprem korkusundan uzaklaştırmak ve akranları ile zaman geçirmelerini istedik. Üretim Atölyemizde çalışan personellerimiz tüm işlerini bırakarak depremzede çocuklarımız için oyuncak üretti.
BU NOKTADA KENT MEYDANI ÖNEMLİ
Göreve geldiğim günden beri mücadelesini verdiğim Kent Meydanının zor günler için de ne kadar önemli olduğunu yine gördük. Halkımızın zor zamanlarda bir araya gelip toplanabileceği, canını koruyabileceği bir alanımızın olması şart. Başından beri söylediğim kentin sadece sosyalleşeceği bir alan değil zor günlerin de kurtarıcısı olacak, AFAD toplanma alanı şeklinde hizmet edecek kent meydanımız için proje üzerinde hassasiyetle çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız.