Başkan Dinç’ten Yerinde Hamle; “Esentepe Peynir Borsası Olacak!”

Geri

Başkan Dinç’ten Yerinde Hamle; “Esentepe Peynir Borsası Olacak!”

25 Mart 2016

Çankırı’da yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarının ortak girişimi ile başlatılan süt ürünleri ve peynir yapımı kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerler sertifikalarını aldı.

Çankırılı hanımların geleneksel el ürünleri ve yöresel yiyecekler ile ürettikleri ürünleri satabilecekleri bir ortam hazırlamayı arzu ettiklerini belirten Belediye Başkanı İrfan Dinç, peynir yapımı kursuna katılan 24 girişimci kadını tebrik etti. Esentepe Kültür Merkezi ve Kadın Eğitim Kültür Merkezini çocuklar, gençler ve özellikle Çankırı’da yaşayan kadınların iyi koşullarda eğitim almalarını sağlamak için yaptıklarını ifade eden Başkan Dinç, yapılan işlerin olumlu sonuçlarını görmenin kendileri için gurur verici olduğunu söyledi. Dinç,  Esentepe bölgesinin canlandırılması ve burada yaşayan hanımların üretime geçerek aile bütçelerine katkı sağlamaları konusunda her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduklarını belirterek “Esentepe Peynir Borsası olacak.” dedi ve gerekli talimatları verdi. 

Çankırı Belediyesi’nin talebi üzerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile Çankırı’da yaşayan ve peynir konusunda ilgi ve yeteneği olan girişimci kadınlara peynir yapımı kursu verildi. Çankırı Belediyesi Esentepe Kültür Merkezinde 72 gün boyunca eğitim alan 24 kursiyer, süt ürünleri ve peynir yapımının tüm inceliklerini öğrendi. 15 haftanın sonunda aldıkları eğitim doğrultusunda uygulamalı sınava tabi tutulan kursiyerler, eğitimi başarı ile tamamladı. Küpecik, beyaz peynir, kaşar, mihaliç peyniri, mozarella ve krem peynir yapımında ustalık gösteren kursiyerler, geçtikleri eğitimin ardından üretecekleri peynirleri satarak iş sahasında da boy gösterecekler. 

Kadın çiftçiler adına törenin açılış konuşmasını yapan Fadik Çörük, peynir yapımına başladıklarında bu becerilerinden bir rant sağlamayacaklarını düşündüklerini belirterek “Şimdi aile bütçemize ciddi bir katkı sağlayacak hale geldik. Bize güvenen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. 

Peynir yapımının yanı sıra gıda üretiminde hijyen, ambalaj ve satış etiği konularında da kursiyerlere bilgi verildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, süt üretiminden tüketimine kadar değer zinciri oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi. Kursiyerlere eğitim gördükleri süre boyunca günlük 20 TL ödendiğini söyleyen Çakır, peynirlerin yapım sürecinde büyük destek veren Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç’e ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine teşekkür etti. 

Çankırı İŞKUR İl Müdürü Alim Çaycı ise girişimci hanımlara her zaman destek vereceklerini kaydetti. 

Vali Vahdettin Özcan ve eşi Leyla Özcan ile Belediye Başkanı İrfan Dinç’in de katılımı ile gerçekleşen sertifika törenin de 24 girişimci kadın, protokolün elinden sertifikalarını aldı. Kursiyerlere başarılarından dolayı çiçek de takdim edildi.

 

Girişimci Kadınlar “Yöresel Peynir Küpecik”te Çok Başarılı

Sertifika töreninin ardından kursiyerler tarafından yapılan ve standta sunulan peynirler, protokolden tam not aldı. Her türlü peyniri başarı ile yapabilen kursiyerlerin yöresel peynir küpecikte çok başarılı oldukları görüldü. Esentepe Kültür Merkezinde verilen kahvaltıda, kursiyerler tarafından yapılan peynirler konuklara ikram edildi.