Tarihi Çamaşırhane Müzesi’nde Anlatılan Yöresel Masallar İlgi Çekiyor

Geri

Tarihi Çamaşırhane Müzesi’nde Anlatılan Yöresel Masallar İlgi Çekiyor

4 Mart 2019

Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Çankırı Belediyesi Tarihi Çamaşırhane Müzesi, her ay yaklaşık bin kişiyi ağırlıyor. Müzeyi diğerlerinden farklı kılan şey ise çamaşırhane kültürünün yaşatılmasının yanın sıra konuklara yöresel masallar anlatarak, kukla ve meddah gösterileri yaparak, Karagöz ve Hacivat gölge oyununu sahneleyerek Türk kültürünün diri tutulmasını sağlaması. Çankırı Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen çamaşırhane, 2016 yılından beri müze olarak hizmet veriyor. Belediye Başkanı Hüseyin Boz ise mahalle ve çamaşırhane kültürünü tanıttıktan sonra masal anlatıcısı olarak eğitim aldırdıkları çalışanlarına Tarihi Çamaşırhane Müzesi’nde Çankırı masalları anlattırıyor. Çankırı Belediyesi masal anlatıcılarının anlattığı yöresel masallar, Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.

Çankırı'nın somut ve somut olmayan kültürel miras açısından zengin bir şehir olduğunu söyleyen Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Yenigürbüz, restore edilen tarihi mekânlarda Türk kültürünün farklı örneklerini yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti. Yenigürbüz, "Medreselerimizde, müzelerimizde bu tür etkinlikleri yaparak çocuklarımıza geçmişten gelen kültürümüzü, geleneksel Türk sanatları, yöresel sokak oyunları gibi etkinlikleri aktarmayı düşünüyoruz. Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte çocuklarımız üzerinde son derece olumsuz etkiler de günümüzün en önemli konularından biri. Biz bu tarihi mekânlarda çocuklarımıza birbirleriyle kaynaşacak şekilde paylaşmayı ve kültürel değerlere sahip çıkacak şekilde onlara bu kültürü aktarmayı dolayısıyla geçmişten geleceğe kültür akışını sağlayacak çalışmalar yapmaktayız." dedi.

Çankırı Belediyesi masal anlatıcısı Arzu Çetin Akyol ise somut olmayan kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak gibi bir meseleleri olduğunu ifade ederek "Ben bir anne olarak çocuğuma masallar anlatırken birçok şehrin çocukları faydalansın diye bu işe gönül verdim. Çocuklar masallarla büyüsün. Çünkü masallarla hayal güçlerini geliştirecek ve daha verimli çalışacaklar. Masallar insanları uyutmak için değil, uyandırmak içindir." diye konuştu.