TARİH VE KÜLTÜR BULUŞMALARI BAŞLADI

Geri

TARİH VE KÜLTÜR BULUŞMALARI BAŞLADI

14 Mart 2016

Her ayın son haftasının Cumartesi günü saat 15.00'te yapılması planlanan Tarih ve Kültür Buluşmaları her ay farklı bir konuda konusunda uzman bir katılımcı ile gerçekleşecek. Konuyla ilgili katılımcıları bilgilendiren Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen, araştırma merkezinin çalışmaları hakkında bilgi verirken arşiv belgelerinin bir bölümünün katalog çalışmasının yayınlandığını, önümüzdeki süreçte de tasnifi tamamlanan 485 defter ile çalışmaları devam eden belgelerin tasniflerinin tamamlanması ile yeni bir katalog çalışmasının yapılacağını söyledi. Özgen son dönemde araştırmacıların merkeze olan ilgisinin hızla arttığını da belirterek son bir yıl içinde 50 araştırmacıya belge verildiğini, merkezdeki belgelerden 40 bitirme tezi ile bir yüksek lisans tezi çıktığını, 4 lisans tezi çalışmasının da sürdüğünü söyledi.

Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi'ndeki ilk buluşma şehir tarihi müzeciliği konusunda gerçekleşirken konuşmacı olarak programa katılan Doç. Dr. Sıddık Çalık, şehir müzeciliğinin geçmişten günümüze yaşanan gelişim sürecini aktardı. Müze yoluyla tarih eğitimi alanında, ve şehir tarihi ile kent müzeciliği alanlarında çalışmalar yaptığını belirten Çalık, Çankırı'da Belediye Başkanı'ndan bu işlere ilgi duyanlara kadar büyük bir heyecan gördüğünü ve bu alanda yapılacak çalışmalara destek verebileceğini söyledi. Kent müzelerinin insanı içine çeken bir anlayışı olduğunu belirten Doç. Dr. Çalık "19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayıp daha sonra Avrupa'ya yayılan kent müzeleri tarihi mirasın geçmişten , günümüze, günümüzden de geleceğe taşınan mekanlardır. Bu müzeler kent kültürü ve kent bilinci oluşmasına katkı sağlıyor" diye konuştu.

Çankırı'da şehir müzesi yanında farklı müzeler kurma çabası içinde olduklarını belirten Belediye Başkanı İrfan Dinç'te "Çankırı'nın tarihi ve kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması ve yaşatılmasına ilişkin 12 yıldır yaptığımız çalışmaları biliyorsunuz.  Ortaya koyduğumuz tarihi eserler ve Araştırma Merkezi ile yayınladığımız kitaplar ortadadır. Biz medeniyetin mayasının şehir kültürü olduğuna inanıyoruz. Bunu bilen bir yerel yönetici olarak gördüğümüz her esere ve belgeye sahip çıkmaya çalışıyorum. Beni ziyadesiyle mutlu eden bu çalışmaların gelecekte de devam ettirilmesi çok önemli. Şu an ekibimle birlikte bir müze kompleksi üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah değerli hocalarımın ve bu konuda uzmanların katkıları ile Çankırı'ya farklı alanlarda değer katacak müzeler yapmayı arzuluyoruz" dedi.

 

Yerel araştırmacılar ve üniversiteden konuyla ilgili hocaların da katılımı ile gerçekleşen sohbet sonunda Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından arşiv odasında Doç. Dr. Sıddık Çalık'a ve misafirlere sunum yapıldı. Başkan Dinç, Doç. Dr. Çalık'a bir de tuz lamba takdim etti.