Çankırı Belediyesinin Üç Önemli Projesi İçin İmzalar Atıldı
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından bölge iller adına sunulan projeler arasında başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazanan Çankırı Belediyesine ait üç proje için imzalar atıldı. Yaklaşık 6,5 milyon liraya mâl olacak projelere Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ile KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç imza attı.
Çankırı Belediyesinin destek aldığı üç proje hayata geçiyor. KUZKA desteği alan “ÇANSÜT Süt Ürünleri Tesisi Kapasite Artırımı”, “Çankırı Anadoludakiler Kilim Evi ve Atölyesi” ile “Çankırı Yeşil Şehir Eylem Planı” projelerinin imza töreni Sosyal Tesis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Çankırı için önemli projeler olduğunu söyleyen Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “Bir tanesi eski Karataş Hamamının olduğu yerde tarihi kilimlerimizi sergileyeceğimiz, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz bir proje. Bir diğeri; kurduğumuz üretim tesisine KUZKA’nın ilave desteği ile depolama ve soğuk hava deposu yapabileceğimiz bir proje. Yaklaşık üç ton süt işleyebileceğiz. Kooperatifimize, sanayicimize, üreticimize, Kobilerimize örnek olabilecek projeler. Bu anlamda Çankırı’da nelerin yapılabileceğini kurumlar olarak bir nebze olsa gösterebiliyorsak ne mutlu.” dedi.
ÇANSÜT Süt Ürünleri Tesisi Kapasitesini Artırıyor
Çankırı Belediyesi, projeye aldığı destek ile Çankırı’da yerel üretimi desteklemek amacıyla kurduğu süt ürünleri tesisi için önemli bir yatırımı hayata geçirecek. Kirazlıdere Mevkii Aksu Mahallesi’nde faaliyet gösteren ÇANSÜT Süt Ürünleri Üretim Tesisi, teknolojik altyapısını güçlendirerek üretim kapasitesini arttıracak. Toplam 3.240.896 TL bütçeye sahip projeye Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından 2.268.627 TL destek sağlanırken, Çankırı Belediyesi de 972.269 TL finansman katkısında bulunacak.
Çankırı’da Kilim Sanatı Hayata Geçiyor
Çankırı Belediyesi tarafından yürütülen “Çankırı Anadoludakiler Kilim Evi ve Atölyesi” projesi, Kızılırmak Kaymakamlığı ve Kızılırmak Belediyesi ortaklığında, Çankırı Milli Eğitim Müdürlüğünün iştirakiyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Çankırı’ya özgü geleneksel kilim motifleri gün yüzüne çıkarılacak, bölgedeki kadınlara kilim dokuma eğitimi verilerek hem mesleki beceri kazanmaları hem de aile bütçelerine katkı sağlamaları desteklenecek. Atıl durumdaki Tarihi Karataş Hamamı restore edilerek kilim evi ve atölyesi olarak turizme kazandırılacak. Toplam bütçesi 2.924.900 TL olarak belirlenen projeye Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından 2.047.430 TL destek sağlanacak. Çankırı Belediyesi ise 877.470 TL finansman sağlayarak projeye katkıda bulunacak.
Deneyim Turizmi ve Sıfır Atık Yaklaşımı
Ziyaretçiler, atölyede geleneksel kilim dokuma sürecini yerinde deneyimleyerek Çankırı’nın kültürel mirasını keşfetme fırsatı bulabilecek. Ayrıca proje kapsamında sıfır atık uygulamaları benimsenerek, dokuma sürecinden arta kalan malzemeler ise Çankırı Belediyesi Tekstil Atölyesinde değerlendirilecek.
Daha Yeşil Bir Çankırı’ya Merhaba
Çankırı Belediyesinin iklim değişikliği ve sürdürülebilir şehircilik alanında önemli bir hamlesi olan Çankırı Yeşil Şehir Eylem Planı başlıyor. 300 bin TL bütçeyle hayata geçirilecek Çankırı Yeşil Şehir Eylem Planı ile kentin çevresel kalitesi artırılarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir şehir bırakılacak. Çevre için başlatılan yeşil dönüşüm kapsamında çevresel varlıklarını koruyarak doğal kaynaklar sürdürülebilir bir şekilde kullanılacak ve iklim değişikliği risklerine karşı önlem alınacak. Projenin ilk aşamasında, Çankırı Belediyesi’nin karbon ve su ayak izi hesaplanacak. Bu hesaplamalar, Çankırı’nın çevresel etkilerini azaltmak ve daha sürdürülebilir bir şehir planlaması oluşturmak için önemli veriler sağlayacak.