TARİHİ İSTİKLAL YOLU

Geri
TARİHİ İSTİKLAL YOLU

İnebolu’dan alınan cephanenin Kastamonu, Çankırı il sınırlarını aşarak Ankara’ya,  344 km. mesafedeki   cepheye  taşınmasında,  kadınıyla çocuğuyla, yaşlısıyla  Anadolu insanının zoru başarmasını,   Kurtuluş Savaşımızın başarıyla sonuçlanmasını sağlayan yol   İstiklal Yolu’dur.

107 km.lik bölümü İlimiz sınırları içerisinde kalan İstiklal Yolu’nun önemini vurgulamak ve genç kuşaklarda tarih bilinci oluşturmak amacıyla 2009  yılından itibaren  Ekim ayı içerisinde  İstiklal Yolu Yürüyüşü yapılmaktadır. İstiklal Yolunun ilimiz sınırları içerisinden geçen   23 km’lik bölümü Ankara 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Tarihi Sit olarak tescil edilmiş, yol güzergahına işaretleme ve bilgilendirme levhaları konulmuş,  ayrıca İSTİKLAL YOLU ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Ilgaz ilçemizde,  İstanbul – Karadeniz hattı  ve  Ankara- Kastamonu güzergahlarında seyahat eden yolcuların görebileceği  D-100 Devlet Karayolu kenarındaki alana 5 m. yüksekliğindeki  devasa harflerle İSTİKLAL YOLU yazısı monte edilmiştir.

İstiklal Yolu hakkında ayrıntılı bilgi İstiklal Yolu Eğitim, Kültür, Turizm ve Gençlik Derneğine ait  www.istiklalyolu.com  internet sitesinde mevcuttur.

 

İstiklal Yolu Rotası (25 km)

Milli Mücadele yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya nakledilen cephane ve insan kaynağının ulaştırılmasında tarihi bir rol oynayan ve yöre insanının büyük fedakârlığına sahne olan İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik ve Ankara güzergâhı İstiklal Yolu olarak isimlendirilmekte olup her yıl değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. Kolay bir rota olan ve Ilgaz Kuşçayırı köyü ile Merkez Ayan köyü arasında 800-1500 m rakımlar arasında yer alan İstiklal Yolu tek günlük olarak planlandığı takdirde ortalama 10 saat sürmektedir.