Yöresel Sofra Kültürümüz Yeniden Canlanıyor

Geri

Yöresel Sofra Kültürümüz Yeniden Canlanıyor

2 Mart 2012

Buğdaypazarı Medresesi’nde Çankırı yöresel sofra kültürünün önemli parçası olan ‘Halkalı Şeker’ yapımı yeniden hayat buldu. 

Geçtiğimiz günlerde ‘Çekme Helva’ yapımını sağlayan Belediye Başkanımız İrfan Dinç, bu defa da geçmişte çocukların çok sevdiği halkalı şekeri yeniden kültürümüze kazandırdı. 

Konya Mevlana şekerinin aslında Çankırı’ya ait bir şekerleme türü olduğunu ifade eden Başkan Dinç, “Mevlana şekeri bizim şekerimizdir. Biz ona kaba şeker deriz” dedi. 

Geleneksel değerleri yaşatmaya devam edeceklerini belirten Dinç “Geleneksel değerlerimiz, tarihi mekanlarda yaşamaya ve yaşatılmaya devam edecek. Değerlerimiz neyse biz gündeme getirmeyi ve yaşatmayı sürdüreceğiz “ şeklinde konuştu. 

Eski şekerci ustalarından Fikri ustanın oğlu Cafer Çavuşoğlu tarafından hazırlanarak imal edilen ‘Halkalı Şeker, ilk olarak Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ve eşi Leyla Özcan ile Belediye Başkanımız İrfan Dinç ve eşi Zeynep Dinç  tarafından tadıldı ve tam not aldı. 

Cafer ustanın içerisinde hiç bir katkı maddesi kullanmadan hazırladığı halkalı şeker,  bundan böyle Çankırı Belediyesi’nce tahsis edilecek bir mekanda uygulamalı şekilde imal edilecek.