Yaran Başağalarından Anlamlı Destek “Yaran Mektebi”nde Biz de Varız”

Geri

Yaran Başağalarından Anlamlı Destek “Yaran Mektebi”nde Biz de Varız”

27 Ekim 2017

Çankırı Belediyesi Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi bünyesinde açılacak Yaran Mektebi için çalışmalar hızla devam ediyor. Yaran Mektebi çalışmalarını yürüten Halkbilimci Zeynep Perihan Dinç, Yaran Mektebi’nin işleyişi ile ilgili Yaran Başağaları ile istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya; eski Başağalardan Arif Astarlıoğlu, Mehmet Özkan, Başağa Ahmet Absarılıoğlu, Başağa İsmail Karcı, Başağa Ali Deneci, Başağa Zülküf Akdoğan, Yaran Reisi Müslüm Gürpınar, Yaran Reisi Metin Ekizceli katıldı. Amaçlarının kadim bir kültür olan Yaran kültürünü çocuklara doğru bir şekilde aktarmak olduğunu ifade eden Zeynep Perihan Dinç, “Yaran kültürünün şuurunu bu şehrin en önemli insanları olan siz Yaran Başağalarımız önderliğinde el birliği ile çocuklarımıza aktarmak ve onların yaran adabı ile yetiştirilmelerini istiyoruz. Bu çalışmaya hep birlikte sahip çıkarsak Allah’ın izni ile on yıl sonra Çankırı’da çok farklı bir nesil olacağına inanıyorum.” dedi.

Yaran Mektebi için kendileri ile istişare edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Başağalar, üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi. Eski Başağalardan Arif Astarlıoğlu, “Bu çalışmayı görünce çok onurlandım ve bunu Çankırı’ya mâl etmeniz de bizleri ayrıca sevindirdi. Yaran içinde kadın olmaz ama yaranı eli ile  kuran kadındır. Kadın, yaran kültürünün tam ortasında hatta daha da önündedir. Siz de bugün bunun en güzel temsilini gösteriyorsunuz. Biz de çocuklarımız için elimizden geleni yapmaya hazırız. Çankırılılar, yarenler ve dostlar adına çok teşekkür ediyorum.” dedi. Yine eski Başağalardan Mehmet Özkan, Yaran kültürünün çocuklarda büyüyerek çınar olacağını söyledi.  Özkan, “Biz başağalarımızın, büyük yarenlerimizin öğretileri ile büyüdük. Onlardan gördüklerimizi çocuklarımıza aktarmak bizlere bize onur verir. Artık, kaybettikelrimizi kazanma vaktidir. Otokontrolü çocuklarımıza vermemiz gerekir. ” şeklinde konuştu.

Başağalarının desteğinden mutluluk duyduklarını belirten Dinç, “Çocuklarımız, hocamız Nejdet Tunçkafa eşliğinde eğitimlerine devam ederken değerli başağalarımızın sayesinde öğrenecekleri yaran kültürü ve adabı ile gelenek ve göreneklerini bilen, ahlaklı; sevgisi, saygısı ve sorumluluk duygusu yüksek; vatanına, milletine, bayrağına sahip çıkan, harama el uzatmayan bireyler olarak yetişecektir. Yaran Mektebi’nin sizin önderliğinizde tüm ülkeye dalga dalga yayılarak Türkiye’ye örnek bir çalışma olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Başağalar, toplantı sonunda Çocuk Akademisindeki Yaran Odasını gezerek Belediye Başkanı İrfan Dinç'e de böyle bir yer kazandırdığı için teşekkür etti.