Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Çankırılı Esnaf ile Buluştu

Geri

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Çankırılı Esnaf ile Buluştu

26 Mart 2019

Çankırı’da “Esnaf Buluşması” gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da yer aldığı toplantıya; Vali Hamdi Bilge Aktaş,  AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi ve Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Boz,  Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Necati Akdoğan, kurum müdürleri ve esnaflar katıldı. Bakanlık bünyesinde İhracat Destek Ofisi, Kadın ve Genç Girişimcilik Daire Başkanlığı gibi önemli birimler kurduklarını belirten Bakan Pekcan’ın konuşması şöyle:

“Biz bakanlık olarak sahadayız. Bütün illerimizde genel müdür yardımcılarımız genel müdürlerimiz, ilgili uzmanlarımız, firmalarımızın kapılarını çalıyor. Onların dertlerini dinliyor. Değerlendirip sizlere geri dönüş yapıyoruz. Bundan sonra da bu şekilde devam edecek Allah’ın izniyle. Cumhurbaşkanımız her zaman esnafın hamisi olmuş. Esnafı merkeze alan çalışmalar içinde olmuş. Biz de bakanlık olarak iş dünyasının bütün temsilcileriyle istişare halinde çalışmalarımızı yürütüyoruz ve çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile esnafa faizsiz kredi kullanma imkânı getirilmiş. 11 bin liraya kadar olan cirolarında vergiden muaf tutulmuş. Vergisini düzenli ödeyen esnaflarımıza 5 puan vergi indirimi 5 puan da sosyal güvenlik kurumu prim indirimi getirilmiş. Bun dışında yeni iş kuracak esnaf ve sanatkârımız için sosyal güvenlik kurumu prim desteği getirilmiş. Biz bakanlık olarak ahilik sandığını kurmuş bulunuyoruz. Esnaf ve sanatkârlarımızla ilgili sektör analizi çalışmalarımızı üniversitelerimizle ve sizlerle beraber tamamladık. İnşallah önümüzdeki dönemde de bunu sizlerle beraber daha kapsamlı saha uygulamasına başlayacağız. Bunu dışında taşınmaz rehinin yanında taşınabilir imkânlarını da getirdik. Yani taşınabilirleri de rehin olarak gösterebilecek firmalarımız. Biliyorsunuz esnaf ve sanatkârımıza  bir yıla kadar olan kredilerinde yüzde 4, bir yıldan  fazla olan kredilerinde ise yüzde 5 faizle kredi vermeye devam ediyoruz. Dünya bir dönüşüm sürecinde geçiyor. Teknolojik ve ekonomik bir dönüşüm sürecinin içindeyiz. Küresel ekonomi ve  küresel ticaret yavaşlama eğiliminde, ciddi daralma var.  Küresel ticaretin ve küresel ekonominin oranı 2008’de yüzde 67’lerdeyken şimdi yüzde 58’lere geriledi. Daha da gerilemeye devam ediyor. Türkiye’deki çalışmalarımızı değerlendirirken küresel ticaretin yüzde 3,7’ye düştüğünü, küresel büyümenin yüzde 3.5’a revize edildiğini, Avrupa ekonomisinin büyümesinin yüzde 2’den yüzde 1, 2’ye gerilediğini, Almanya’daki büyümenin 1,3’e revize edildiğini ve en büyük ihracatımız Almanya’nın Aralık 2018 ithalatının yüzde 4,7 ikinci en büyük ihracat yaptığımız ülke İngiltere’nin Aralık 2018 ihracatının  yüzde 4,2’ye düştüğünü de  göz önüne alarak Türkiye ekonomisini ve bizim katkılarımızı  bu yönde değerlendirmenizi önemle arz ediyorum.

Biz ne yaptık 168 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinde en büyük ihracatını yaptık. Bunlarla beraber 21 ilde 31 ihracat destek ofisi kurduk. İhracat destek ofislerimizde sizlere nasıl ihracatçı olunur, hangi sektörlerde başarılı olabilirsiniz bu konularda bilgilendiriyorlar. Bu ofisler, bizim İhracat Genel Müdürlüğümüz ile de beraber çalışıyor. El birliği ve gönül birliği ile Belediye Başkanlarımız, esnaflarımız ve vatandaşlarımız ile ülkemizi daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

Kaya tuzunun başkentinde önemli konukları ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Belediye Başkanı Hüseyin Boz ise son 16 yıldır genel ve yerel hizmetlerde güzel çalışmalar kazandırıldığını belirterek “Bu yeni süreçte de şehrimiz için 41 proje hazırladık. Bu projelerimiz, esnaflarımıza büyük hareketlilik getirecek. Allah’ın bize bir lütfu Tuz Mağaramız var. Biz ona “Şifa Şehri” diyeceğiz. Tuz Mağaramızın ziyaretçi sayısını 10 binden 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Büyük Camimizin etrafını Hacı Bayram Veli Cami ve çevresi gibi bir proje uygulayacağız. Otopark, Tatlıçay, Spor Vadisi, Millet Bahçesi, Millet Kıraathanesi, Uluyazı’ya giden yolu 900 metreye düşecek yeni yol açacağız. Biz bu projelerimizi Belediye bütçesine güvenerek değil; Milletvekillerimize, Bakanlarımıza ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a güvenerek hazırladık.” dedi.