Son Meddahlardan Kenan Olpak Halk Hikâyelerini Çankırılılara Anlattı

Son Meddahlardan Kenan Olpak Halk Hikâyelerini Çankırılılara Anlattı

4 Şubat 2019

Konuyla ilgili açıklama yapan Meddah Kenan Olpak, “Türkiye’nin her yerinde gösterilerimi sunuyorum. Bir yıl önce Çankırı Belediyesi’nin daveti üzerine Geleneksel Türk Tiyatrosu üzerinde çalışmalar yaptık. Çankırılı gençlere Karagöz – Hacivat, meddah geleneği, orta oyunu üzerine eğitim verdim. Ankara’daki fuar organizasyonlarına gençlerle katıldık. Çankırı’da bir kaç gösteri yapıldı aynı zamanda. Çankırı’da Belediye bünyesinde eğitim verdiğimiz gençlerimiz, Ramazan eğlencelerinde Karagöz- Hacivat, orta oyunları, meddah gösterilerini sundu. Çankırı Belediyesi sanata ve geleneksel değerlere çok büyük önem veriyor. Ayrıca, Çankırı halkının sanata karşı duyarlılığını da gösterilerde gördüm. Bugün de Kültür Bakanlığımız tarafından yürütülen bir proje kapsamında yine Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz tarafından buraya davet edildim. Halk hikâyelerimizden Yusuf ile Züleyha’nın hikâyesini meddah anlatımı ile sunacağım.” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşlar ile iki seansta buluşan Meddah Olpak, halk hikâyesi anlatmaları için sahneye küçük izleyicilerini de davet etti. Seyirci ile sürekli iletişim halinde olan Olpak, yaptığı doğaçlamalarla izleyenleri memnun etti. 1970’lerde televizyonun olmadığı bir dönemde Erzurum’un karlı kış günlerinde nenesinden öğrendiği halk hikâyelerini yine onun şivesi ile aktarmaya devam ettiğini belirten Olpak, “Ben nenemle büyüdü. ‘Ahtım var, bu hikâyeleri anlat herkes bilsin.’ dedi. Ben de nenemin bu isteğini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum.” dedi. Gösteri sonunda sanatçıya kaya tuzundan yapılmış lamba hediye edildi.