Şehir İçi Ulaşımda Yeni Dönem 1 Eylül’de Başlıyor

Geri

Şehir İçi Ulaşımda Yeni Dönem 1 Eylül’de Başlıyor

24 Temmuz 2015

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, 1 Eylül’den itibaren şehir içi otobüs ve minibüslerde paralı binişlerin tamamen kaldırılarak kartlı sisteme geçileceğini belirtti. Dinç, şehir içi ulaşımda başlayacak yeni dönem için yapılan hazırlıkları yerinde inceleyerek bilgi aldı. 

Çankırı Belediyesi tarafından yapılan şehir içi toplu taşıma ihalesinin ardından 2 ay önce hizmet vermeye başlayan yeni halk otobüslerinde 1 Eylül’den itibaren kartlı sisteme geçilecek. Katlı Sistemde para alıp verme işlemi son bulurken, otobüs şoförleri de sadece yol ve dikkatli sürüşle ilgilenebilecek.

Erguvan renkli 22 adet otobüs ve minibüste şoför ve yolcuların güvenliği için çeşitli önlemler de bulunuyor. Halk otobüslerinin içine ve dışına yerleştirilen kamera sistemi ile şoför, yol durumu, yolcuların konumu ve araç içi durumu monitörden takip edebiliyor.  Sistem, araç içinde ve dışında meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçerken yolcuların rahatı için de gerekli tedbirleri sunuyor. Otobüslerin içerisine monte edilen ekranlardan ise vatandaşlar, Çankırı Belediyesi’nin çalışmalarını izleyebilecek. Otobüslerde GPS ve araç takip sistemi de bulunuyor. Kurumsal kimliği korumak, daha güzel ve temiz bir hizmet vermek için otobüs şoförlerinin kıyafetlerine de standart getirildi. Şoförler,  mavi gömlek ve lacivert pantolon ile hizmet verecek.

Kartların Dolumu 4 Noktada Yapılacak 

Halk otobüslerinde 1 Eylül’den itibaren başlayacak kartlı sistemde kartlara dört ayrı noktadan yükleme yapılabilecek. Şehir içi ulaşımda otobüsleri kullanmak isteyen vatandaşlar, Yeni Cami karşısı, Uluyazı, yeni hastane ve Belediye altında bulunan gişelerden kartlarına para yükleyebilecek. Makineye temassız bir şekilde yapılacak kart kullanımında geçişlerin hızlı olması sağlanırken duraklarda gereksiz vakit kaybının da önüne geçilecek.

30 Dakika İçinde 2. Binişler Ücretsiz 

Şehir içi ulaşımda yeni dönemde yürürlüğe girecek yeni uygulamalar halkın yüzünü güldürecek. Kartlı sistemin başlaması ile vatandaşlar, yarım saat içerisinde kullanacakları ikinci otobüste ücretsiz seyahat edebilecekler. Rink uygulaması diye bilinen bu sistemle, halk otobüsünü kullanan vatandaşların ilk binişlerinde kullandıkları kart, 30 dakika dolmadan yapılan ikinci binişlerinde aktarma yaparak ücretsiz geçiş sağlayacak. 

Çankırı’ya Akıllı Duraklar Geliyor

Çankırılılar,  akıllı durak uygulaması ile otobüslerinin nerede olduğunu hiç yorulmadan öğrenecek. Eski Adliye, Ziraat Bankası ve Kucaklama taşı önünde bulunan duraklarda başlatılacak akıllı durak uygulaması ile vatandaşlar hangi otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını dijital göstergelerden çok kolay bir şekilde öğrenebilecek. Akıllı durak uygulaması bir hafta içerisinde belirlenen üç noktada faaliyete geçecek. Ayrıca vatandaşlar, ASİS Akıllı Bilet uygulamasının android işlemci telefonlara indirilmesi ile otobüslerin nerede olduğu bilgisine mobil ortamda da erişebilecek.

Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için otobüs kartlarını temin etmeleri gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar, 213 43 43 ve 0 543 213 43 18 numaralı hatları arayabilirler.