Şapka İnkılabı Çankırı’da Başladı

Geri

Şapka İnkılabı Çankırı’da Başladı

24 Ağustos 2011

Atatürk’ün Şapka İnkılabını başlatmak üzere çıktığı yurt gezisinde halkı elinde panama şapkası ile ilk kez selamladığı Çankırı’da yer alan ve Türkiye’deki ilk şapkalı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenler saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başladı.

Vali Vekili Haldun Aksalman’a yarenler tarafından getirilen Türk Bayrağı takdim edildi. Aksalman Türk Bayrağını öperek teslim aldı.

Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasının ardından Atatürk’ün Çankırılılar’a yaptığı konuşma okundu.

Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanımız İrfan Dinç, Şapka İnkılabının fiilen Çankırı’dan başlatıldığını ısrarla vurguladığı konuşmasında “Bu bir hamasi nutuk değil, bilimsel verilere ve belgelere dayanan bir gerçektir. Hiç kimse bu tarihi gerçeğin üstünü örtmeye kalkmasın. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çankırı’dan fiilen başlattığı Şapka İnkılabını İnebolu’da –Bu serpuştun adına şapka denir- diyerek noktalamıştır” dedi.

Konuşmasında Atatürk’ün Türk Mlletini yükseltmek istediği muasır medeniyetin temelinin hür düşünce olduğunu belirten Belediye Başkanımız İrfan Dinç şöyle devam etti:

“Şu anda önünde bulunduğumuz anıt Atatürk'ün ilk giydiği Panama şapkasıyla hükümet konağı önünde alınmış resminden ilhamla yapılan hür düşünceyi, istiklali sembolize eden tek anıttır.

Şapkayı bir başlık taklidi gibi değil, düşünce inkılâbının sembolü olarak görmeliyiz. Çankırılılar olarak Atatürk ilke ve İnkılâplarına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ü 86 yıl önce Çandır Hanı’nda karşılayanlar hangi ruh ve heyecana sahip idiyse, bugün bizde aynı duygu ve heyecana sahibiz. Ayrıca Büyük Ata'nın işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşılması için, Çankırı'mızın kalkınması ve modern bir kent haline gelmesi yolunda tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.”

Anıt Alanındaki törenin ardından 100. Yıl Kültür Merkezindeki Atatürk’ün Şapka İnkılabı için çıktığı yurt gezisinden fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi gezildi. Burada Çankırı Belediyesi tarafından bastırılan “Arşiv Belgelerine Göre Atatürk’ün Çankırı Gezisi” isimli kitap dağıtıldı.

Vali Vekili Haldun Aksalman başkanlığındaki heyet son olarak Atatürk’ün 31 Ağustos 1925 tarihinde konakladığı Atatürk Odası’nı ziyaret etti.