Milli Şairimiz’i Torunu Anlattı

Geri

Milli Şairimiz’i Torunu Anlattı

6 Ocak 2016

Rehberlik Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon ve Samsun On dokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma Görevlisi Muhammed İkbal Güler tarafından Mehmet Akif Ersoy’un hayatı anlatıldı.

Düzenlenen programa Vali Vahdettin Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Belediye Başkanı İrfan Dinç’in eşi Zeynep Perihan Dinç, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Boz ve Hasan Öztürk, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program ney eşliğinde söylenen şiirlerle başladı.

Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatarak sözlerine başlayan Milli Şairimizin torunu Selma Argon, “Dedem, 12 yaşındaki dayımı yanına alarak yollara düşer. Ankara’ya gelir. Mustafa Kemal ile karşılaşırlar. Dedem o dönemde Burdur Milletvekili olana kadar Tacettin Dergahında kalır. Oradan Anadolu’ya vazifeli olarak geçiş yapar. Emin dayım hep yanındadır. Emin dayım da babasının yanında hep kahraman olarak kalmıştır” dedi.

Yaptığı söyleşisinde İstiklal Marşı’nın yazılmasına da değinen Argon, İstiklal Marşı’nın Kurtuluş Savaşı’ndan önce yazıldığını hatırlattı. Argon sözlerine şu şekilde devam etti. “Mustafa Kemal Atatürk ile dedem arasındaki ilişki saygı ve sevgiye dayanırdı. Her zaman birbirlerini takdir etmişlerdir. Atatürk İstiklal Marşı’nın okunduğu gün mecliste yer almıştır. Dedem İstiklal Marşı için verilen parayı almamıştır. Hayatta maddiyata önem vermemiştir. Hala onu konuşuyorsak onun bu derin ahlakı sayesindedir. Her şeyiyle güvenilecek bir insan olmuştur dostlarına karşı. Düşmanlarını ise yanına dahi yaklaştırmamıştır.”

On dokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma görevlisi Muhammed İkbal Güler kendini tanıtarak başladığı konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’u anlatmanın ne kadar zor bir iş olduğunu ifade etti. Akif’in dünya üzerinde çok büyük izler bıraktığını söyleyen Güler, “ Bugün anlatacağımız Akif şu anda, Çankırı da değil hem Türkiye’de hem de dünyanın birçok farklı noktasında anılıyor olabilir. Çünkü Mehmet Akif’in hemen hemen hayatımıza girmediği ya da nüfuz etmediği alan yoktur. Bazılarımız Akif’i tam manasıyla bilmiyoruz, anlayamıyoruz. Bunun için Akif’i iyi bilmeliyiz. İnsanların gözüne ve zihnine hitap eden isim hakkında yanlış bilgiler paylaşılmamalıdır. Bizi burada buluşturup değerli şahsiyeti anlatma imkanı veren Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç’e de teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Programın sonunda konuşmacı olarak katılan Selma Argon ve Araştırma Görevlisi Muhammed İkbal Gürel ‘e el sanatlarından yapılan tablo hediye edildi.