Kültürler Şanlıurfa'da Buluştu

Geri

Kültürler Şanlıurfa'da Buluştu

4 Nisan 2011

Belediyemiz, kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde, Şanlıurfa Belediyesiyle başlattığı ortak kültür dayanışmasının ikinci buluşmasını Şanlıurfa´da gerçekleştirdi.

Çankırı Belediyesi ve Çankırı Ahi Yaran Meclisi Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği el ele vererek, Çankırı´nın tanıtımı için Şanlıurfa Belediyesi ve Sıra Gecesi ekibiyle 2008 yılında Çankırı´da ilk buluşmasını yapmışlardı. İlk buluşmada Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba Çankırı´daki atmosfere hayran kalmış ve Çankırılıları Şanlıurfa´ya davet etmişti. Ancak Ahi Yaran Meclisi Yaran Ekibinin 2009 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle, Şanlıurfa programı 19 Mart 2011 Pazar günü gerçekleştirildi.

İki şehrin Valileri, Belediye başkanları ve daire amirleri ile çok sayıda halkın ve Urfa´da yaşayan Çankırılıların katılımıyla, Şanlıurfa Şair Nabi Kültür Merkezinde hem duygusal hem de neşeli dakikalar yaşandı.

Program; Çankırı Ahi Yaran Meclisi Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoğlu ve Şair Nabi Kültür Merkezi Tiyatro Başkanı Abdülkadir Kırıcı´nın sunumları eşliğinde başladı. İlk önce sahne alan Ahi Yaran Derneği Yaran Ekibi, Yaran kültürünün ritüellerini en ince ayrıntılarıyla izleyicilere aktararak sunumlarını gerçekleştirdiler. Yaran Meclisi ile Sıra Gecesi vuslatı aynı sahne ve yüreklerde buluşunca, ortaya muhteşem bir tablo çıktı. Uzun yıllar batı, doğu diye kardeş kültürlerin birbirinden uzaklaştırıldığına vurgu yapılan gecede Şanlıurfa ekibi adına Şair Nabi Kültür Merkezi Tiyatro Başkanı Abdülkadir Kırıcı´nın "Bütün kültürlerin bir araya gelmesi için çalışan ve genç cengaverlerden oluşan Çankırılı Yaran kardeşlerimize teşekkür ediyorum" diye hitap edince salondan büyük bir  alkış tufanı koptu.

Gecenin sonunda sahneye davet edilen Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan "Her iki ilin kültürünün buluşmasına vesile olanlara teşekkür ederek,  Çankırı Valisi Şemsettin Uzun´ a bir plaket takdim etti .

Şanlıurfa´nın modern bir kent olma yolunda hızlı ve kontrollü bir şekilde adım attığını belirten Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ise  "Şanlıurfa çok değişmiş. Başta sayın Vali Nuri Okutan ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba´yı tebrik etmek istiyorum. Çok güzel işler yapmışlar. Allah yardımcıları olsun. Şanlıurfa her şeyin en iyisine layık. Ayrıca bu güzel gecede emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Belediye Başkanları Fakıbaba ve İrfan Dinç´e, Dernek Başkanları Ahmet Absarılıoğlu ile Yaranlarımıza, ve yine  Şanlıurfa Belediyesi Kültür Müdürü Nemci Karadağ´a ve Sıra Gecesi ekibine teşekkür ediyorum"diyerek Vali Okutan´a, üzerinde kendi resminin bulunduğu Tuzdan Lamba hediye etti.

Sahneye davet edilen Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba´da, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç´e bir plaket takdim etti. Davetlerini kırmayıp kente gelen Vali Şemsettin Uzun´a, Belediye Başkanı Dinç´e ve yaranlera minnettarlık duyduğunu belirterek, gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, üzerinde Ahmet Eşref Fakıbaba´nın resminin bulunduğu rölyef tabloyu hediye ederek "Yaran; dostluk, arkadaşlık,  insanı hayata hazırlayan, toplum düzenini ve güvenliği sağlayan bir kurumdur. Bu nedenle yaran kültürünü önemsiyor ve ilelebet yaşatmaya çalışıyoruz. Bize bu manada kucak açan Şanlıurfalı dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Daha sonra sahneye davet edilen Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Ahi Yaran Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoğlu´na plaket takdim ederken "Burada yapmış olduğunuz sunum ve bu kültürün yaşatılması adına verdiğiniz mücadeleden dolayı çok teşekkür ediyorum"dedi.

Günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafları ile program sona erdi. Öte yandan geceye, üçüncü bir şehir (misafir) olarak katılan Kırşehir Ahi Ekibi, Çankırı ve Şanlıurfa´yı Kırşehir´de bir program yapılması için davet etti. Programdan sonra akşam yemeği için  El- Ruha Otelin restaurant´ına geçildi.Burada  Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe ile Ahi Yaran Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoğlu, her iki ilin Vali ve Belediye başkanlarına iki şehrin kardeş şehir yapılması konusunda bir teklif sundular.Konuyu çok olumlu karşılayan Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba "Nisan ayında yapılacak olan belediye meclis toplantısında bu  teklifi gündeme alacaklarını belirterek, olum yönde bir  sonucun çıkacağını umuyorum dedi.