İtfaiyecilik Haftası Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Geri

İtfaiyecilik Haftası Renkli Görüntülere Sahne Oldu

6 Ekim 2012

Her yıl 25 Eylül–1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiyecilik Haftası dolayısıyla, İtfaiye Müdürü Ahmet Semerci önderliğindeki itfaiye ekibi, önce Belediye Başkanı İrfan Dinç’i, daha sonra da Başkan Dinç beraberliğinde Vali Vahdettin Özcan’ı makamlarında ziyaret etti.

 Kutlamalar çerçevesinde Belediye Başkanı İrfan Dinç ile şehrin tüm anaokullarını ziyaret eden itfaiyeciler, okul öncesi yaş grubu çocuklara itfaiye görselli yap-boz ve itfaiyeci mizansenli yüz maskeleri dağıttı. 

250 Yıllık Tulumba ile İtfaiyecilik Tarihi Yeniden Yaşandı

İtfaiyecilik Haftası’nın 2. günü görkemli bir tatbikata sahne oldu.  İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde yapılan tatbikatta açılış konuşmasını yapan İtfaiye Müdürü Ahmet Semerci, itfaiyenin ve itfaiyeci olmanın önemine değinerek “Çankırı İtfaiyesi olarak, şehrimize yetebilecek durumdayız.” dedi.

Düzenlenen tatbikata; Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç,  Mülkiye Müfettişi Kenan Çeber, Sayıştay Denetçisi Sadık Büyükbayram, İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, İl Müftüsü Arslan Türk ve Atatürk İlkokulu ile Ahmet Talat Onay Anaokulu öğrencileri katıldı. 

İki adet deprem çadırı, benzinli jeneratör, 40 ton ağırlığındaki yükleri kompresörle yukarı kaldırarak depremde hayat kurtaran hava yastıkları, demir kesici, beton kesici, halatlar, holigan seti, sedyeler, kesici ayırıcılar ve personel çantalarının içindeki yüksek açılı (ileri düzey) kurtarma araçlarının tanıtıldığı tatbikat, asma halat üzerinde yapılan kurtarma hareketleri ile devam etti. Yangın tüplerinin çocuklar tarafından nasıl kullanılacağının öğretilmesi için hazırlanan yangın pencereleri maketiyle, öğrencilerin de tatbikata katılmaları sağlandı. Ardından; trafik kazasında kurtarma ve araç yangınına müdahale gerçekleştirildi. Tatbikat görüntüleri gerçeği aratmadı. Öncelikle kaza yapan bir arabanın camları ve kapıları itfaiye ekipleri tarafından kesici aletlerle yedi dakikada seri bir şekilde söküldü. Araç, altına konulan hava yastıklarının şişirilmesiyle yukarı kaldırıldı. İtfaiye ekipleri araçtan yaralı kurtarma konusunda bilgi ve becerileri ile güven verdi. Tatbikatın sürprizi ise; araç yangınını söndürmede kullanılan 250 yıllık tulumba oldu. İtfaiyeciliğin tarihine de vurgu yapan bu görüntü, itfaiyeciliğin ne denli hızlı ilerlenme kaydettiğinin de göstergesi oldu. Uygulamalı yangın söndürme çalışması ile itfaiye ekipleri, izleyenlerden büyük alkış aldı.

İtfaiyenin arama ve kurtarma köpeği Deyzi de tatbikattaki yerini aldı. Göreve başladığı ilk andan itibaren özellikle çocukların gözbebeği olan Deyzi, parkurda yürüyüşü ve çemberlerin içinden atlayışı ile seyreden herkesin ilgi odağı haline geldi. 

Tatbikat sonrasında protokol, İtfaiye Müdürü Ahmet Semerci’yi ve ekibini tebrik ederken, programa katılan öğrencilere de bilgilendirici broşürler ve yap-bozlar dağıtıldı.