İtfaiye Müdürlüğümüzden Baca Temizliğine Dikkat Uyarısı

Geri

İtfaiye Müdürlüğümüzden Baca Temizliğine Dikkat Uyarısı

27 Eylül 2011

 

Her yıl meydana gelen yangınlarının yaklaşık % 20 sinin temizlenmeyen bacalar sebebiyle meydana geldiğini belirten İtfaiye Müdürümüz Ahmet SEMERCİ, “Ölümlerin yanı sıra temizlenmeyen borular yüzünden milyarlarca liralık konutlar yanarak tahrip olmaktadır. Temizlenmemiş soba boruları doğru kurulmamış sobalardan dolayı, özellikle rüzgârlı havalarda evlerde duman tepmesi dediğimiz olaylar sık aralıklarla meydana gelmektedir.”dedi.

 

Özellikle sobadan zehirlenmelere de dikkat çeken İtfaiye Müdürümüz Ahmet SEMERCİ; Karbon  monoksit zehirlenmesinin belirtilerinin; Baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, kaslarda aşırı gevşeme, hareket edememe ve şuur kaybı olduğunu, böyle bir durumda hasta hemen havalı bir yere taşınmalı, suni solunum yapılmalı ve vakit kaybetmeden oksijen verilmesi gerektiğini söyleyerek, ilk yardım çağrılmasının da gerektiğini söyledi.

 

Vatandaşlarımızın, kış mevsimini beklemeden bacalarını mutlak surette temizlemeleri veya temizlettirmeleri gerektiğini de ifade eden Ahmet SEMERCİ, “Bacalarını temizletmek isteyen vatandaşlarımız, Belediye Meclis Kararında belirtilen, baca temizleme ücretini Belediyemiz Mali Hizmetler Müdürlüğü,  Gelir Bürosuna yatırıp, alınan makbuzla beraber İtfaiye Müdürlüğümüze müracaat etmeleri halinde baca temizliği ekiplerimiz tarafından yapılacaktır. Yangın önlemleri almanın söndürmeden daha kolay ve ucuz olduğu unutulmamalıdır. Alınan her önlem muhtemel bir yangını önler.”diye konuştu.

 

Ayrıca şu hususlara da değinen İtfaiye Müdürümüz Ahmet SEMERCİ, ilimizin 1. derecede yangınlara karşı Belediye Meçlisince kabul edilen mahallelerden; Karatekin, Alibey, Mimarsinan ve İnciliçeşme mahallelerindeki yapıların ahşap, eski ve bitişik nizam, yol ve sokaklarının çok dar olması nedeniyle İtfaiye araçlarının girmesi gereken yol ve sokaklara,  yeraltı yangın hidratlarının üzerlerine gelişi güzel araç park edilmemesi;

 

         Yüksek katlı binalarda bulunan yangın merdivenlerinin çıkış kapılarının açık olması ve bu kapıların kilitlenmemesi atıl eşyaların yangın merdivenlerinin içerisine konularak herhangi bir yangın durumda kaçışlara engel olacağından can kayıplarına sebebiyet vereceğini vurguladı.

 

         İşyeri ve mesken sahiblerininde evlerinde ve işyerlerinde oluşabilecek başlangıç yangınlarında kullanılmak üzere en az 6 Kg. kapasiteli Kuru Kimyevi Tozlu veya Co2’ li (Karbondioksit) yangın söndürme cihazları bulundurulmalıdır diyen İtfaiye Müdürümüz Ahmet SEMERCİ  Önlem almak felaketleri yok etmek demektir diyerek uyarılarda bulundu.

 

 

            Belediyemiz İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşların dikkat etmeleri gerektiği hususları şöyle sıraladı.

 

-         Sıvasız, hatalı inşa edilmiş bacaları kullanmayınız,

-         Kazan bacalarını müstakil olarak kullanınız, başka bir ısıtma aracı bacası bağlanmasına izin vermeyiniz,

-        Sobadan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınız,

-       Tüp gazlarınızı ve doğalgaz yakılan ocak ve sobalarınızı sızıntılara karşı sık sık kontrol ediniz,

-         Mutlaka TSE belgeli sobalar kullanılmalı,

-         Soba duvardan/bacadan en az 1 metre, en fazla 1,5 metre uzakta olmalı,

-         Sobalar; Kömür altta, odun, tahta vb. tutuşturucu malzemeler kömürün üstünde olacak şekilde yakılmalı,

-         Soba borusu baca içine 10 cm’den fazla sokulmamalı,

-         Soba kurarken ikiden fazla dirsek kullanılmamalı,

-         Soba bacaları çatıdan en az bir metre yükseklikte olmalı,

-         Soba bacaları temizletilmeli, tıkalı olup-olmadığı mutlaka kontrol edilmeli,

-         Sobalara çok fazla kömür atılmamalı,

-         Odun ve kömürün dışında naylon, plastik, paçavra vs. yakılmamalı,

-         Yatmadan önce kömürlü sobaların arka kısmındaki kelebek kapatılmamalı, zehirlenmelerin önüne geçmek için bu kurallara titizlikle uyulmalı.