İftar Topu Çankırı Kalesi’nden Atıldı

İftar Topu Çankırı Kalesi’nden Atıldı

29 Mayıs 2018

Çankırı Belediyesi, 2018 Ramazan ayında bir ilke imza attı. Belediye Başkanı Hüseyin Boz’un talimatı ile eski Ramazanların geleneksel iftar topu, Çankırı Kalesi’nden atıldı. Çankırı Kalesi’ne iftar yapmak için gelen vatandaşların da büyük heyecan ile izlediği iftar topu, camilerden yükselen akşam ezanı ile birlikte patlatıldı.

Çankırı Kalesi, tarihinde bir ilki yaşadı. Ramazan ayının ritüellerinden iftar topu, ilk defa Kale’den atıldı. Çankırı halkı, iftar saatinde oruçlarını top atışı ile açtı. Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Ramazan ayının gelmesi ile vatandaşa eski ramazanları hatırlatacak güzel gelenekleri yaşatmak istediklerini belirtti. Boz, akşam ezanının okunması ile birlikte atılan iftar topunun oruç tutan vatandaşlara iftar zamanını müjdelemenin güzel bir yolu olduğunu vurgulayarak “1800’lü yıllarda Anadolu Hisarı’ndan ateşlenen iftar topu geleneğini biz de Çankırı Kalemizde devam ettirmek istedik.  Akşam ezanının ve iftar topunun yankılanan sesi ile oruç açma geleneğini yeni nesil de öğrenmeli. Vatandaşlarımız da yoğun ilgi ve merak ile karşıladı. Çocuklarımız, iftar vaktini televizyon ekranlarından takip etmek yerine iftar topunun sesini duymaya çalışıyor, tıpkı eski Ramazanlardaki gibi.” diye konuştu.