Eski Zaman Çamaşırhane Kültürü Müzede Yaşatılıyor

Geri

Eski Zaman Çamaşırhane Kültürü Müzede Yaşatılıyor

7 Aralık 2018

 

Çankırı Belediyesi, yeni ve farklı vizyonu ile göze çarpan müzelere ev sahipliği yapıyor. Belediye tarafından restorasyonu tamamlanarak çamaşırhane kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülen Tarihi Çamaşırhane Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Müze, aylık ortalama bin kişiyi ağırlıyor.

Aslına uygun bir şekilde teşhir edilen çamaşırhanede; çamaşır yıkanan bölümler, çeşmeler, kazanlarda suların kaynatıldığı ocaklar, çamaşır dövülen taş sekiler, oluk, suların atıldığı açık kanallar, araç gereçler, heykeller, müze malzemelerinin sergilendiği vitrinler, hediyelik eşya satış birimi ve sunum panoları ile eski zaman çamaşırhane adetleri yaşatılıyor. Müze, Pazartesi günleri hariç her gün 09.00–17.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.

Restorasyonu tamamlanan Tarihi Çamaşırhaneyi, turizmin hizmetine bir müze olarak sunduklarını söyleyen Belediye Başkanı Hüseyin Boz, “Tarihi Çamaşırhane Müzesi, Çankırı’da ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken ve keyif aldıkları yerlerden biri haline geldi. Henüz üç aydır ziyaretçilerini ağırlayan müzemiz sayesinde bizler de kültürümüze ait bu değeri, ritüelleri ile birlikte hayata geçirmek ve yeni nesillere geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki kültürel geçişleri göstermek istedik. Müzemiz içerisinde ziyaretçilerimizin oturup sohbet edecekleri, çay veya kahvelerini içebilecekleri alanlarımız da mevcut. Müzelerimizi, sadece bir şeyleri sergilemek için değil, aynı zaman da vatandaşlarımızın da sosyal yaşantılarının bir parçası haline getirerek yaşayan mekânlar olsunlar istiyoruz.” diyerek bu güzellikleri keşfetmek isteyen herkesi Çankırı’ya davet etti.   Tarihi Çamaşırhane Müzesini hizmete açıldığı üç ay içerisinde yaklaşık üç bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bildirildi.