Dinç, “Çankırı, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Başkenti Olacak”

Geri

Dinç, “Çankırı, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Başkenti Olacak”

15 Aralık 2017

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, somut olmayan kültür mirasının korunarak yaşatılması ve konu hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile Çocuk Meclisi bünyesinde düzenledikleri Yöresel Masal Yarışması Ödül Töreni’nde “Çankırı’yı somut olmayan kültürel mirasın başkenti yapma hedefinde emin adımlar ile ilerlediklerini kaydetti.

Çankırı Belediyesi’nin somut olmayan kültür mirasının tespiti ve yaşatılması amacı ile düzenlediği “Yöresel Masal Yarışması”nın ödül törenini gerçekleştirdi. Masalını Getir Hediyeni Götür ( Bana Bir Masal Anlat Nine, İçinde Çankırı Olsun) sloganı ile Çankırı il sınırları içerisindeki tüm merkez, ilçe ve köylere duyurulan yarışma sonucunda dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. Öğrencilerin heyecanına aileleri, öğretmenleri ve okul idaresi başta olmak üzere protokol de ortak oldu.

Masal anlatıcısı Berfin Sıla Kepez’in masal anlatımı ile başlayan ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı İrfan Dinç, bizi kendi değerlerimize yabancılaştırarak öz kültürümüz ile aramıza setler çekenler maalesef ortaya arzu etmediğimiz bir tablo çıkardılar. Biz, kendimiz olmalıyız. Geleneksel olana, geleneklerimize dönmek geleceği kurtarmaktır.” ifadelerini kullandı.

Çankırı’yı yakın zamanda Masal Müzesi, Radyo ve İletişim Müzesi, Yöresel Oyuncaklar ve Bebekler Müzesi ile buluşturacaklarını belirten Dinç, “Çankırı’yı somut olmayan kültürel mirasın başkenti yapma hedefinde emin adımlar ile ilerliyoruz.” dedi.

Dinç, ayrıca, şehrin geleceğini yapılandırırken çocukların hayallerinden faydalandıklarını, gerçekleştirdikleri bazı projelerin anaokulu ve ilkokul öğrencileri ile görüşmelerinin sonucunda çıktığını ifade etti. Şehrin yönetiminde çocukların ciddi anlamda yol gösterici olduğunu vurgulayan Dinç, “Çankırı’da çok daha güzel şeyler olacak. Allah’ın izni ile 2018 yılı Çankırı’nın yılı olacak ve bu olumlu dalga ile Çankırı’yı 2023 hedeflerine taşıyacağız.” diye konuştu.


Çankırılı Çocukların Heybelerinden Masallar Çıktı


Belediyenin Yöresel Masal Yarışmasına 24 okul ve 121 masal katıldı. Çocuklar, ninelerinden, dedelerinden ve büyüklerinden öğrendikleri yöresel masallar ile kıyasıya yarıştı.

Halkbilimci Zeynep Perihan Dinç Başkanlığındaki komisyonca özellikle yöresel özellikler taşımasına ve özgün olmasına göre değerlendirilen masallarda dereceye giren öğrenciler, protokol eşliğinde ödüllerini aldı. Törende dereceye giren öğrencilerin masalları da okundu.

 

Yöresel Masal Yarışması’nın sonuçları şöyle:

1. Betül Bengisu Öztürk – TOBB Fen Lisesi

2. Yusuf Furkan Öztürk – Mehmetçik Ortaokulu

3.Ceylan Sediyar – Ilgaz Anadolu Lisesi

 

Mustafa Onocak (Mansiyon)  Uğur Böceği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Satı Yeşildağ ( Mansiyon) – En Çok Masal Getiren Öğrenci – Şehit Erdem Öztürk Teknik ve Anadolu Lisesi

Karatekin İlkokulu (Mansiyon) – En Çok Masal Getiren Okul