Çankırı’nın Yöresel Yemeklerine Sahrap Soysal’dan Tam Puan

Geri

Çankırı’nın Yöresel Yemeklerine Sahrap Soysal’dan Tam Puan

25 Şubat 2015


Çankırı Belediyesi’nin düzenlediği Yöresel Yemek Yarışması’nın birincileri final için kıyasıya yarıştı. 

Çankırı Belediyesi Kadın Eğitim Kültür Merkezinde gerçekleşen yöresel yemek yarışmasına yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal jüri başkanı olarak katıldı. Jüride ayrıca; yöresel yemeklere hakim Ethem Yenigürbüz, Sefer Tekmen,  Hacer Tutluer, Sevim Kurbanoğlu da yer aldı. Yazma çöreği, güveç, yumurta tatlısı, etli yaprak sarması ve höşmerim olmak üzere beş ayrı kategoride yapılan yarışma, Hanım Lokalleri’nde yapılan ön elemeler sonucunda belirlenen birincilerin, alanlarında usta olduklarını göstermek için sergiledikleri büyük çabaya sahne oldu. 

Jüri üyeleri, yarışmacıları katıldıkları kategorilerde sunum, hijyen, doğru malzeme kullanımı ve lezzet alanlarında her birini 1 ile 25 arası puanla değerlendirdi. 20 hünerli kadın yarışmacının gösterişli sunumlar eşliğinde ikram ettiği birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakan jüri üyeleri, en iyisini seçmekte zorlandı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda; Etli Yaprak Sarması’nda Ünzile Aktaş, Höşmerim’de Ayşen Gökçe, Yazma Çöreği’nde Tülin Seyhan, Yumurta Tatlısı’nda Lütfiye Karabaş ve Güveç kategorisinde ise Suzan Eroğlu birinci oldu.

Birçok yemek yarışmasında jüri koltuğunda oturduğunu belirten Sahrap Soysal, Çankırılı hanımların çok marifetli olduğunu vurguladı. Yumurta tatlısını ve kızılcık ekşisini sadece Çankırı’da gördüğünü ifade eden Soysal, daha önce Çankırı’ya gelişinde tattığı kızılcık ekşisinin lezzetini unutamadığını, bu yüzden fırsat buldukça Çankırılı kadim dostlarından sipariş ettiğini belirtti. Höşmerimi farklı yörelerde de tattığını söyleyen sempatik yazar, bu kadar lezzetlisini daha önce hiç yemediğinin altını çizerek Çankırılılardan höşmerim tarifi aldı. Soysal, Çankırı’da kadınlara yapılan pozitif ayrımcılıktan çok etkilendiği, onlar için İstanbul’da bile bulamadıkları mekânlar yapıldığını gördüğünde çok şaşırdığını söyleyerek “Bizim erişmekte zorlandığımız birçok şey sizlerin yanı başında. Çankırılı hanımlar gerçekten çok şanslı. Verdiği emekler ve desteklerden dolayı Belediye Başkanı İrfan Dinç Beyefendi’ye ve çok sevdiğim eşi Zeynep Dinç Hanımefendi’ye canı gönülden teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Belediye Başkanı İrfan Dinç’in eşi ve TDED Çankırı Şube Başkanı Zeynep Dinç, “Sizi sadece biz değil, tüm Türkiye seviyor. Sofra kültürümüzün tanıtımına yaptığınız katkıdan dolayı teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.” ifadeleri ile konuğunu Çankırılılar adına selamladı. 

Çankırı’nın yöresel yemek kültürünün tanıtılması amacıyla düzenlenen Yöresel Yemek Yarışması’nda sahne alan Engelli Yaran Ekibi’nin yöresel oyunlarına eşlik eden ve sevenleri ile bol bol fotoğraf çektirip eğlenen Soysal; nezaketi, sempatikliği, neşesi ve mütevazılıği ile yarışmaya renk kattı.  

Belediye Başkanı İrfan Dinç beraberinde programa Milletvekili Hüseyin Filiz ve Ak Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Hüseyin Burak Ceylan da katıldı. 

Çankırı’nın tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkan bir anlayışla hareket ettiklerini söyleyen Belediye Başkanı İrfan Dinç, Yaran kültürünün günümüz insanını geçmişle buluşturan en önemli değer olduğunu ifade etti. Bu kültürün en önemli özelliklerinden birinin de mutfak kültürü olduğunu belirten Dinç, “ Yaran mutfağına dünyada rakip olacak başka bir lezzet yok. Bunun mimarı da Çankırılı hanımlarımızdır. Sizler içerisine sevginizi katıyorsunuz. Çankırılı hanımlar, İstiklal Savaşı’ndaki kahraman kadınlarımız gibi bu şehir için çalışıyorlar. Biz yaranımızla ve sizlerle övünüyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

Kısa bir konuşma ile hanımlara seslenen Milletvekili Hüseyin Filiz, annelik unvanının çok kıymetli olduğunu belirterek “Sizler Yanık Emine’nin mücadelesini veriyorsunuz. Bu yüzden cennet anaların ayaklarının altında. İşte bu yüzden hanımlarımıza sahip çıkan Belediye Başkanımıza biz de sahip çıkıyoruz.” dedi. 

Ak Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Hüseyin Burak Ceylan ise hanımların emeklerinin paha biçilemez olduğunu belirterek yemek yarışmasının para ödüllerini yükseltti. Bu sürprizi ile Çankırılı hanımlardan bol alkış alan Ceylan, ülkemizi derinden sarsan Özgecan Aslan olayını da hatırlatarak kadınların kız çocuklarını yetiştirirken gösterdikleri özeni erkek çocuklarının yetiştirilmesinde de göstermelerini istedi.

Yöresel Yemek Yarışması, tüm katılımcılara eğlenceli saatler yaşattı.