Çankırı’nın Tanıtım Neferi Başkan Dinç

Geri

Çankırı’nın Tanıtım Neferi Başkan Dinç

25 Şubat 2015

 

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı’nın zengin tarihi ve kültürel birikimi ile doğa güzellikleri ve turistik mekânlarını tanıtmaya yoğun bir tempoda devam ediyor. 

Geleneksel değerlerini ve kültürel zenginliklerini tarihi mekânlarda yaşatmayı sürdüren Çankırı Belediyesi, ünlü yemek yazarı Sahrap Soysal’ı, Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil beraberindeki stajyer hâkimleri Buğday Pazarı Medresesi’nde ağırlarken,  Sultangazi’den gelen misafirleri de Yıldıztepe’de konuk etti.

  

Medresede Çekme Helva 

Çankırı’nın yöresel sofra kültürünü yerinde incelemek ve yöresel yemek yarışmasında jüri olarak görev yapmak için Çankırılılara misafir olan ünlü yemek yazarı ve televizyon programcısı Sahrap Soysal, Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi’nde yapılan çekme helvaya hayran kaldı. Çekme helva yapımına katılan Soysal, hem ter döktü hem de büyük keyif aldı. Çekme helva yapımının çok meşakkatli ama bir o kadar da ortak yapılan bir eylem olduğu için birlik ve beraberliğin en iyi örneklerinden olduğunu belirten Soysal, çekme helva yapımında çok eğlendiğini ve çok da etkilendiğini söyledi. Ünlü yemek uzmanı, medresede kentin yöresel kültür yaşantısından adeta kesitler sunan odaları çok beğendi. Bakırcılar çarşısını gezen Soysal, Çankırı’nın meşhur tuzlarından da aldı.

 

Tarihi Çamaşırhane’de Kına Gecesi

Çankırı'nın gelenek ve görenekleri içerisinde kendine özgün ritüelleri ile farklı bir görselliğe ve derinliğe sahip kına gecesi Çankırı Belediyesi ekiplerince gelen misafirlere özenle sunuluyor. Özel gruplar ve yabancı misafirler için tarihi çamaşırhanede yapılan son kına gecesine katılanlardan Türk kadınının yakından tanıdığı ve sevdiği yemek yazarı Sahrap Soysal kına gecesine erkek tarafı olarak katıldı. Çankırı adetlerine göre kız tarafı ile yarış halinde gelin kınasını yakan Sahrap Soysal, Çankırı kına gecesinin oldukça farklı, renkli ve neşeli olduğunun altını çizdi. Soysal, güler yüzü ve neşeli tavırları ile Çankırılı hanımlarla Çankırı türküleri eşliğinde doyasıya eğlenme imkanı da buldu.

Bir köşe yazısında Çankırı’yı çok sevdiğini vurgulayan yazar, Çankırı’nın yoka ekmeği, kızılcık ekşisi ve kavurmalı pidesini, tuzunu ve hatta kızını çok beğendiğini dile getirdi.

 

Geleceğin Hakimleri de Kültürümüze Hayran Kaldı

Tarihi Çamaşırhane’yi gezen Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil beraberindeki stajyer hâkimler ise Çankırı’nın yöresel kültürü Yaran Gecesi’ne katıldı. Stajyer hakimler, eşlik ettikleri orta oyunlarda çok eğlendi.

 

Sultangazi Ekibi Doğal Cennet Ilgaz'da

Başkan Dinç, geçtiğimiz yıl yaşama veda eden İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu (ÇANDEF) Genel Başkanı Vahap Yartaş anısına düzenlenen vefa turnuvasında söz verdiği Çankırı gezisi kapsamında; Çankırıspor Taraftarlar Derneği Başkanı Müsellim Koca,  Ak Parti Sultangazi İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, Tuzla Çankırılılar Derneği Başkanı ve üyeleri ile Kesecik Spor futbolcularını Yıldıztepe’de ağırladı. Yıldıztepe Kayak Merkezini çok beğendiklerini ifade eden konuklar, Çankırı Yaran Gecesi’ne katılma fırsatı da buldu.

 

Televizyonların da İlgisi Arttı

Çankırı'nın Türkiye'de tanıtımına öncelik veren Belediye Başkanı İrfan Dinç, sosyal medya ve televizyon programlarında da Çankırı tanıtımına özel önem veriyor. Çankırı'nın üzerindeki brandayı kaldırarak tarihi ve kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak için belediye imkanlarını seferber eden Başkan Dinç, bu güzellikleri Türkiye ve hatta dünya genelindeki yabancıların da tanıması için televizyon çekimlerini önemsiyor. Çeşitli gezi programları ve tanıtım programları için ilimize gelen televizyon kanalları ile de ilgilenen ve onlara röportajlar veren Başkan Dinç, 10 yıl öncesine kadar silik bir imaja sahip olan Çankırı'nın hakettiği konuma gelebilmesi için var gücüyle çalışıyor.

 

"Çankırı'ya İlgi Her Geçen Gün Artıyor" 

Son dönemlerde il dışından gelen misafirlerin yoğunlaştığını belirten Başkan Dinç, bu zamana kadar yapılan tanıtımların meyvesini toplamaya başladıklarını söyledi. Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı’yı her geçen gün daha fazla kişinin ziyaret ettiğini ifade ederek “Çankırı için yaptığımız tanıtım atakları ile artık daha fazla insan şehrimizi merak ediyor. Biz onları sadece gezmeye değil, burada yaşamaya davet ediyoruz. Çankırı’nın il dışında yaşayan kişiler için yeni bir yaşam alternatifi sunan yaşanabilir bir şehir olmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.