Çankırı'daki Hadis Sempozyumu Büyük Beğeni Topladı

Geri

Çankırı'daki Hadis Sempozyumu Büyük Beğeni Topladı

2 Mayıs 2011

Belediyemiz ve 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği “Anadolu’da Hadis Geleneği ve Dâru’l-Hadisler” konulu sempozyum sona erdi.

Hafta sonu 100. Yıl Kültür Merkezi’nde yapılan ve 2 gün süren sempozyumda Hadis eğitim ve öğretimi açısından son derece önemli olan Dâru’l Hadis müesseselerinin kuruluş, işleyiş ve mimari yönleri ele alındı. Sempozyumda dikkat çeken bir husus ise, dünyanın en önemli hadis alimleri arasında gösterilen ve Türk akademisyenlerinin yakından tanıdığı Ürdün’lü Şuayb Arnâut’un sempozyuma katılması ve çok önemli mesaj ve aktardığı bilgilerle sempozyuma ayrı bir renk katmasıydı. Ayrıca Ürdün’den Arnâut hocayla birlikte, Ahmed Berhûm ve Muhammed el-Cevrânî el-Askalânî de misafir konuşmacı olarak sempozyuma katıldılar.

Sempozyumun ilk gününde, İlahiyat fakültelerinden de bir çok dekan ve öğretim üyesinin katıldığı sempozyum öğleden sonraki üç oturumunda sırasıyla; Klasik dönem hadis öğrenim ve öğretimi, Dâru’l-Hadislerin ortaya çıkış süreci, Medrese yapılanmasında Dâru’l-Hadisler başlıkları ele alındı.  İlk günün akşam programında tüm katılımcılara Çankırı’nın Geleneksel Yaren  Kültürü hakkında uygulamalı olarak geniş bir sunum yapıldı.Akademisyenler Yaren kültürünün yaşatılmış olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirirlerken, görev yaptıkları üniversitelere davet ederek,Yaren gösterisi organize edebileceklerini belirttiler.

Sempozyumun ikinci günü olan 1 Mayıs Pazar günü yapılan üç oturumunda ise; Hadis Öğretiminde Dâru’l-Hadisler, Anadolu’da Hadis İlmine Yönelik Çalışmalar , Anadolu’da ve İslam Dünyasında Dâru’l-Hadis Müesseseleri başlıklarına ilişkin 12 ayrı tebliğ sunularak sempozyum tamamlandı.  Sempozyumun hemen ardından tüm katılımcılar Belediye Başkanımız İrfan Dinç ile birlikte Tuz Mağarasını gezmeye gittiler. Söz konusu gezi esnasında hayranlıklarını ve şaşkınlıklarını belirten katılımcılar daha sonra Buğdaypazarı(Hazimiye) medresesini ziyaret ettiler.Burada ahşap ve el sanatı hediyelik eşyalardan alan konuklara ayrıca  Belediye Başkanımız İrfan Dinç tarafından, Çankırı hatırası olarak Tuz lambası ve belediyenin kültür yayınlarından oluşan kitap seti hediye  edildi. Çankırı’dan son derece memnun kaldıklarını ifade eden katılımcılar bir başka sempozyumda buluşmak temennisiyle, Belediye Başkanımız İrfan Dinç tarafından uğurlandılar.  

GELECEKTE DE İSLAMI VE İLMİ  SİZ TÜRKLER ANLATACAKSINIZ

Sempozyumdaki en çarpıcı ve özellikle dikkatleri çeken sözler yine Hadis Alimi Ürdün’lü Şuayb Arnâût’un sözleri oldu. Şuayb Arnâût “Türk milletinin İslama büyük katkı sağladığını ve İslamın bayrağını ve hoşgörüyü dünyanın her yerine taşıdığını, Ümmete ve İslama büyük hizmet eden siz Türklersiniz. Gelecekte de İslamı ve ilmi siz anlatacaksınız, bunu ancak siz başarabilirsiniz. Çünkü sizde bu güç, bilgi ve beceri mevcut. Ben buna inanıyorum” dedi.