Çankırı'da Ahilik ve Yâran Kutlamaları Gerçekleştirildi

Geri

Çankırı'da Ahilik ve Yâran Kutlamaları Gerçekleştirildi

20 Eylül 2023

 

Çankırı’da 36. Ahilik Haftası, düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Kültür Merkezinde yapılan programın protokol konuşmalarında Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, ahilik ve yâran kültüründen aldıkları öğretileri Belediyecilik hizmetlerinde buluşturduklarını ifade etti. Törene Çankırı Milletvekilleri AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Pelin Yılık da katıldı.  Programda konuşan Akbaşoğlu ve Yılık, Ahilik teşkilatının önemini vurgulayarak Ahilik değerlerinin toplumsal dayanışmayı pekiştirmek için bir fırsat olduğunu ifade etti.

 

Başkan Esen, gerçekleştirdiği konuşmada; Çankırı Belediyesi olarak verdikleri hizmetlerin temelinde üretici ve girişimci bir ruh yattığını ve bu ruhun Ahilik kültürünün günümüze uyarlanmış modern hali olduğunu söyledi. Esen, “Çankırı halkı, geçmişten bugüne Ahilik ile yâran kültürünü birleştirerek en güzel örneklerini sergilemiştir. Yaşam biçimimiz yalnızca dürüst ticaret üzerine değil, aynı zamanda dayanışma ve kardeşlik hikâyesi üzerine kurulmuştur. Bu iki kültürün ortaklığı ile bir havuz oluşturulmuş ve herkes bu ortak kültürün paydaşı olmuştur. İşte biz de yerel yönetim olarak, daha ilk günden itibaren, hizmetlerimizin gerçekleştirilmesini ortak akıl ve ortak karar ilkesi üzerine kurduk. Şehrimiz ve halkımız için gerçekleştireceğimiz her çalışma ve projenin paydaşı, Çankırı’daki vakıflar, dernekler, iş adamları, kurum ve kuruluşlar ile 7’den 70’e tüm vatandaşlarıdır.” dedi.

 

Ahiliğin ve yâranlığın temelinde insana değer vermenin esas olduğunu belirten Esen, sözlerini “Yerel yönetim anlayışımızı şekillendiren de kültürümüzden bize aktarılan bu öğretilerdir. Çalışmalarımızın odak noktasında her zaman insan vardır, vatandaş vardır, halk vardır. Her iki kültürün sentezi, bizlere her şeyden önce meslek etiğini ve doğup büyüdüğümüz topraklara vefayı ve muhabbeti aşılamıştır.” ifadeleri ile sürdürdü.

 

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz de Ahiliğin toplumsal düzendeki önemini vurguladı.

 

Konuşmaların ardından yaran gösterileri ile Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin tiyatro gösterisi sunuldu.

 

Yılın Ahisi seçilen Arif Bayrak'a şet kuşatılarak plaketi takdim edildi. Yılın Kalfası Kaan Geliş ile Yılın Çırağı seçilen Enes Gökmen'e de plaketlerinin verilmesinin ardından Ahilik konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren Büşra Gani, Alperen Ayten, Nisa Çakmak ve Kasım Efe'ye ödülleri verildi.

 

Törenin ardından vatandaşlara pilav ikram edildi.