Çankırı’da 5,5 Milyon Liralık GES Tesisi İnşası Başladı

Geri

Çankırı’da 5,5 Milyon Liralık GES Tesisi İnşası Başladı

18 Eylül 2017

Çankırı Belediyesi, 1 MW’lık Güneş Enerji Sistemi Projesi’nin yapım çalışmalarına başladı.  Çankırı’ya 5,5 milyon TL’lik yenilenebilir enerji kaynağı projesini kazandıracak Belediye, çalışmalar sonunda kendi elektriğini üretecek.

Çankırı’da Yapraklı yolu üzeri 10. km’de hazineden tahsis edilen 20 dönümlük arazi üzerine kurulacak Güneş Enerji Sistemi’nin inşası için hafriyat ve saha düzenleme çalışmaları başladı. Belediye Başkanı İrfan Dinç, arazi üzerinde 10 dönümü kaplayan panellerin, çevre koruma çitinin ve bekçi evinin olacağını belirterek Çankırı’ya yaklaşık 5,5 milyon TL’lik yatırım kazandıracaklarını kaydetti. Dinç, proje çalışmalarının % 63,79’unun KUZKA (Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı)   tarafından hibe olarak karşılanacağını, geriye kalan % 26,21’inin ise Belediye bütçesinden ödeneceğini ifade etti. Güneş Enerji Sistemi ile üretilen elektrik enerjisi sayesinde Çankırı Belediyesi’ne yıllık 700 bin TL civarında gelir beklediklerini de kaydetti. 

Tamamlanmasının ardından belediyenin kullandığı öz bütçe maliyetinin iki yıl içerisinde amorti edilmesinin öngörüldüğü GES Projesi inşasının, yıl sonuna tamamlanması hedefleniyor.

 

Öz Tüketim İçin Yeni GES’ler de Yolda

Çankırı Belediyesi,  kendi bünyesinde öz tüketim amacı ile kullanmak üzere çeşitli noktalarda toplam 1 MW’lık daha GES Tesisi  kurmak için proje çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların ardından Yeni Mezhaba yanına 350 KW’lık, Recep Tayyip Erdoğan Parkı üstü ve gölet alanı için 350 KW’lık, Sokak Hayvanları Bakım Merkezi Yanına 150 KW’lık ve Asfalt Şantiyesi İdari Bina Çatı Üstüne 150 KW’lık olmak üzere toplamda 1 MW’lık GES Tesisi’ni de kazandırmak için proje çalışmalarına devam ediyor.