“Çankırı İçin Tek İsteğimiz Mutlu Yarınlar”

Geri

“Çankırı İçin Tek İsteğimiz Mutlu Yarınlar”

17 Eylül 2018

 

Başkan Boz, “Kanal 7 Avrupa” Seyircisine Çankırı’yı Anlattı

 

Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, 16 Eylül Pazar günü saat 13.55’te  “Kanal 7 Avrupa” ekranlarında yayınlanan “Meltemle Zirvedekiler” programında Çankırı’yı tanıttı. Başkan Boz, Çankırı’nın tarihi, turistik ve kültürel değerlerini Kanal 7 Avrupa seyircilerine anlattı. Çankırı’nın meşhur kaya tuzundan tasarımların da yer aldığı tanıtımda yaran kültürü, tarihi ve turistik mekânların yanı sıra Çankırı’nın 2018 ve 2019 hedefleri de konuşuldu. Boz, röportajını Çankırı için mutlu yarınlar isteği ile bitirdi. Başlıklar şöyle:

“Beyaz Elmasımızı Dünyaya Tanıtacağız”

Çankırı denilince akla ilk gelen beyaz elmasımız Tuz Mağaramız. Kaya tuzunun Başkenti Çankırı’dır, kaya tuzunun ana rahmi Çankırı’dadır. 8 km’lik galerileri ile muhteşem bir yapı. Gezilip görülmesi gereken en önemli yerlerimizden bir tanesi. Çankırı Belediyesi olarak Tuz Mağaramızı öncelikle Türkiyemize daha sonra da dünya turizmine açmak için çalışmalarımızı başlattık. Cumhurbaşkanımızın da desteği ile dünyada tanınır hale getirebilmek için çalışmalarımız devam ediyor.  Türkiye’nin sofrasında Çankırımızın tuzu var. Çankırı tuzu, deniz ve göl tuzlarına nazaran daha doğal bir şekilde hiç bir karışım olmadan sofr5alarımıza gelmektedir. Dolayısı ile tüm Türkiye’ye Çankırı kaya tuzu tüketmelerini tavsiye ediyorum. Kurban Bayramı tatilinde yaklaşık 10 bin kişi mağaramızı ziyaret etti. Bu ziyaretçilerimizin %99’u da il dışından gelenlerden oluşuyor. Tuz lambası yapan birçok esnafımız var, yerli ve yabancı turistlerin gelmesi ekonomik anlamda da çok katkı sağlıyor.

 

Çankırı Kaya Tuzu Festivali

Önümüzdeki yıldan itibaren Çankırı Kaya Tuzu Festivali yaparak bunu geleneksel hale getirmek ve herkese bu mirası yerinde göstermek istiyoruz.

 

Çankırı’nın Önemli Kültür Mirası: Yaran

Çankırımızla özdeşleşen yaran kültürümüzü yaklaşık bin yıldır bu topraklarda yaşatıyoruz.  24 Oğuz beyini temsil eden yaran kültürümüz, yaran ocağının dizaynından tutun da misafirlerin ağırlanış biçimine, yemeklerin sunulmasına kadar ayrı bir güzellik. Yaran kültürü bizde ayrı bir yere sahip. Çankırı’da suç oranlarının çok düşük olmasında da bu kültürümüzün çok büyük etkisinin olduğunu düşünüyoruz.  Yaran, Çankırı’nın önemli kültür miraslarından bir tanesi.

 

Çankırı’nın 2018 Hedefleri

Yaklaşık 4 aydır Belediye Başkanıyım. Hem iktidarımız hem de yerel yönetim anlamında son 15 yıl içerisinde Çankırı’ya çok güzel hizmetler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.  Bitenleri var, bitmeyenleri var. Eksik olanları da bizler tamamlamak için gece gündüz gayret gösteriyoruz.

Otopark ve Trafik

Şu an şehrimizin en büyük sıkıntısı trafik ve otopark problemi. PTT binamızın arka tarafı, Polis Evi olarak kullanılan yer ve taşınmak üzere olan Valilik binamızın alanı olmak üzere farklı noktalarda yerin altı ve üstü olmak üzere çok katkı otoparklar yaparak bu sorunu çözmek istiyoruz.  Yine Belediyemizin önünden geçen Atatürk Bulvarı trafiğindeki yoğunluğu azaltmak için Aşiyan Köprülü kavşaktan Cumhuriyet İlkokulu üstünden geçen, Mimar Sinan Öğrenci Yurdundan Tahta Köprüden ve TOKİ 2. Etabının olduğu alandan geçerek önce mezarlık yoluna sonra da Yapraklı’dan gelen karayolları ağına 20 metre genişliğinde alternatif bir bulvar yaparak trafiği rahatlatmak istiyoruz. Çalışmalarımız başladı. Yine trafiği rahatlatmak amacı ile DSİ Müdürlüğü alt kısmında yer alan Yarenler ve Mehmetçik Caddeleri’ni birbirine bağlayacak 20 metre genişliğindeki köprü ile ilgili çalışmalarımız başladı.

 

Çankırı Kanal Projesi: Tatlıçay

Çankırı’nın gerdanlığı dediğimiz Tatlıçay Projemiz de Allah’ın izni ile birinci etabı olan Aşiyan Köprülü Kavşak’tan başlayarak Acıçay’a birleşen noktaya kadar olan kısmı en kısa zaman içerisinde başlatıp bitirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili iktidarımızdan ciddi destekler de alacağız. Bu proje Çankırı’nın beklediği öncelikli projelerden biridir.

 

Alparslan Türkeş Parkı

Yine uzun yıllardır bekleyen Alparslan Türkeş Parkımızla ilgili 20 güne kadar ihaleye çıkıyoruz. Orası da insanlarımıza rekreasyon alanı açısından önemli bir hizmet olacak.

 

Mezbaha ve Hayvan Pazarı

Şehrin içerisinde kalan hayvan pazarı ve mezbahayı daha uygun yerlere taşıyacağız. Önümüzdeki yıl inşallah kazmayı vurup şehrin dışına taşıyacağız. Sokak hayvanlarımızla alakalı projemiz de hazır. Şehrimiz, tam donanımlı güzel bir hayvan barınağımıza kavuşacak.

 

Spor Vadisi

24 Haziran seçimlerinden önce dönemin Spor Bakanı da müjdeyi vermişti. Fatih Mahallemizde yaklaşık 80 dönümlük bir alanda Spor Vadisi Projemizi gerçekleştireceğiz. Dede torun, anne çocuk bir arada her türlü sportif faaliyeti gerçekleştirebilecek. Projemize 2018 yılı içerisinde başlayacağız.

 

Su Baskınlarına Acil Önlem Aldık

 

Göreve geldiğimde en önemli sıkıntılardan biri de; yağış rejimlerinin değişmesi ile yoğun yağışlarda özellikle zemin katlarını su basmasıydı.  Bu soruna hemen el attık ve gerekli önlemlerimizi aldık.

 

Uzunyol’daki Çalışmalarımız Devam

Uzunyolda sağ tarafı tamamlanan ve sol tarafına başlayacağımız sokak iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız yol kaplama çalışmaları ile vatandaşlarımızın mağdur olmalarını da önledik.

 

Yukarı Çarşı ve Büyük Camii Etrafı Hareketlenecek

Hal arasında Büyük Camii olarak bildiğimiz caminin etrafında gerçekleştireceğimiz çalışmalar ile hem bölgeyi güzelleştirmek hem de Yukarı Çarşıyı hareketlendirmek istiyoruz. Proje aşamasındaki çalışmalarımız hızla devam ediyor.

 

Tarihi ve Kültürel Zenginliğimizi Herkes Görmeli

Anadolu’da ilk defa Darülhadis olarak kullanılan Taş Mescitimiz de görülmesi gereken önemli yerlerimizden. Buğday Pazarı ve Çivitçioğlu Medreselerimiz de insanlarımızın ziyaretine açık. Tuz Mağaramızı da Türkiye ve dünya turizmine açtıktan sonra şehrimizde turizme katkı sağlayacak yerlerin arayışı sürekli devam edecek. Radyo ve İletişim Müzemiz, Temizlik Müzemiz, Uçak-Tren-Gemi Kütüphanelerimiz ve 29 Ekim’de açılışını yapmayı düşündüğümüz göl projemiz görülmesi gereken yerlerden.

 

TCDD Dönüşüm Parkı

Abdulhalik Renda Mahallesinde yaklaşık 44 dönüm üzerine yapacağımız TCDD Dönüşüm Parkımız ve Müzemiz yakında ihaleye çıkacak. Bölge dinlence alanı ile daha da nefes alacak.

 

Sosyal Projeler

Şu an neredeyse her mahallemizde hanım lokalimiz veya Kadın Eğitim Kültür Merkezimiz bulunuyor. Buralarda hanımlar her türlü hizmeti alabiliyor. Bakıma muhtaç yaşlılarımızın evleri düzenli olarak belediyemizce temizleniyor. Engeli olan vatandaşlarımızı sosyal hayatın içine çekmeye çalışıyoruz. Her yıl yaklaşık 150 çocuğumuzu sünnet ettiriyoruz.