Çankırı Belediyesi Kent Bilgi Sistemini Halka Açtı

Geri

Çankırı Belediyesi Kent Bilgi Sistemini Halka Açtı

20 Aralık 2022

 

Kent bilgi sistemini oluşturan Çankırı Belediyesi, Çankırı’nın cadde ve sokaklarının gelişimini üç boyutlu olarak resmi internet sitesinde yayınladı. Görüntüler dijital ortamda internet üzerinden paylaşılarak ilgili kurumların ve vatandaşların paylaşımına açıldı. Sitenin ana panelinde yer alan “Kent Rehberi” bölümünde yayınlanan veriler sayesinde vatandaşlar, Çankırı’nın nasıl değiştiğini, yatırımların hangi bölgelere yapıldığını takip edilebilecek. Çankırı’da ilk kez hayata geçirilen uygulama ile birim müdürlükleri, kentin cadde ve sokak görüntülerini takip ederek her türlü bilgiye görsel olarak ulaşabilecek.

 

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü sistem üzerinden anlık olarak imar planlarını yayımlayabilecek, Fen İşleri Müdürlüğü ise yolların asfaltlanması, yolun uzunluğu, genişliği, kilit parke taşı döşenecek sokak ve caddelerin ölçümleri gibi bilgilere bu sistem üzerinden ulaşabilecek. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü de altyapı hizmetleri için güncel topografik verilere ulaşım sağlayabilecek. Sistem sayesinde kentin görünümüne, arazi kullanım kararlarına bilgisayar üzerinden erişim imkânı sağlanacak. Vatandaşlar, Çankırı Belediyesi hizmet alanı içerisinde yer alan cadde ve sokaklar, sekiz kameralı özel donanımlı bir araç ile 360 derece üç boyutlu panoramik olarak çekilen fotoğrafları Belediyenin internet sitesi üzerinden görüntüleyebilecek.

 

Uygulamada olan Kent Bilgi Sistemi;  bina envanteri, yol ve yol öğeleri, park ağaçlandırma, afet planlama, iş yeri tabela envanteri, kamu alanları işgaliye, sağlık alanları envanterleri, gelir arttırıcı çalışmalar, tabela sayısallaştırma gibi alanlarda kullanabilecek. Bu alanlarda görüntü üzerinden anlık foto çekimi, bilgisayar üzerinden ölçüm yapılarak kaçak yapılar tespit edilecek. Kente dair bilgilerde ön kontrollerin bir tıkla yapılabileceği sistem, zaman ve emek kaybını önleyecek.

 

Çankırı’nın dijital ikizini oluşturduklarını söyleyen Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, şehrin tüm envanterini kayıt altına aldıklarını ve Belediyenin resmi internet adresinde paylaştıklarını belirtti. Esen, adeta Çankırı’nın ikizini oluşturduklarını söyleyerek Kent Rehberi bölümünde paylaştıkları Kent Bilgi Sistemi, E-İmar, MEBİS gibi uygulamalar sayesinde vatandaşların belediyeye hiç uğramadan numarataj bilgilerine, nöbetçi eczane, imar durumu bilgileri, şehirde bulunan önemli noktaların konumu,  il mezarlığında bulunan kabirlerin yerlerinin harita üzerinden tespit edilmesi gibi verilere ulaşabileceğini söyledi.  Vatandaşlar,  Kent Bilgi Sistemi uygulamasına Çankırı Belediyesinin resmi internet sitesi üzerinden veya https://cankiri.bel.tr/sayfa/kent-rehberi bağlantısı ile ulaşabilecek.