Çankırı Belediyesi, Çevre Yatırımları Açılış ve Temizlik-Denetim Araçları Dağıtım Törenine Katıldı

Geri

Çankırı Belediyesi, Çevre Yatırımları Açılış ve Temizlik-Denetim Araçları Dağıtım Törenine Katıldı

18 Ocak 2013

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, maliyeti 1.5 milyar lirayı bulan 389 temizlik ve hizmet aracı ile 365 tesis ve çevre yatırımlarının canlı yayınla açılışlarının yapıldığı törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile çok sayıda yerel yönetim temsilcileri katıldı.

Yoğun katılımın olduğu törende, Çankırı ve Trabzon illeri yaptıkları tezahüratlarla dikkatleri üstlerine çekti. Alkışlar ve tezahüratlarla konuşması sık sık kesilen Başbakan Erdoğan, gerçekleştirilen törenle toplam 1.5 milyar liralık dev yatırım yaptıklarına vurgu yaptığı konuşmasını şehirlerin medeniyetimizdeki yerinden de bahsetti. Güçlü şehirleri sağlam taşların değil, güçlü insanların inşa edebileceğine dikkat çeken Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vahşi, her yerde vahşi; medeni, her yede medenidir. İnsan yaşadığı yere hiçbir şey katmıyor, hızla tüketiyorsa şehirde de yaşasa vahşidir. Ama insan yaşadığı yere bir şey katıyor, aldığı kadar da veriyorsa köyde yaşasa bile medenidir. Biz tabiattan aldığı kadar tabiata vermeyi bilen bir medeniyetin mensuplarıyız. Evinin atık suyunu, fabrikasının atık suyunu da o akarsuya verenler de var. Bunlara medeni diyebilir miyiz, diyemeyiz. Toprağın, suyun, havanın tüm bir tabiatın sana, bize bir emanet olarak verildiğini bilecek ve bir emaneti taşımanın bilinciyle, şuuruyla hayatımızı idame ettireceğiz. Çok katlı binalar dikmek bir toprağı şehir yapmaz. Yollar, köprüler inşa etmek, bir toprağı şehir yapmaz. Şehri şehir yapan içindeki insandır. İnsanın huzurudur, mutluluğudur, güvenliğidir. Şehirler insanla zevklenir. Biz de şehir öyle bir şeydir ki, merhum Ahmet Hamdi Tanpınar'ın deyimiyle 'Konuşurken sohbetinize girer, yaşantınızı etkiler, rüyalarınıza, hülyalarınıza istikamet verir. Dünyaya Selimiye'nin, Süleymaniye'nin, Fatih'in, Hacı Bayram Camii'nin penceresinden bakan bir çocukla, dünyaya yoğun araç trafiğinin, kirli, puslu havanın, sokaklardan kanalizasyonun arasından bakan çocuğun tasavvuru aynı değildir. Sokağa çıktığında korna sesleriyle, gürültüyle, bağırış çağırışla karşılaşan bir çocukla, çocuğa çıktığında sebillerle, çeşmelerle, ağaçlarla, huzurlu sokaklarla, birbirlerine gülümseyen, selam veren insanlarla karşılaşan bir çocuğun muhakemesi aynı değildir. İşte onun için şu tarihi gerçeği tekrar tekrar düşünmek ve söylemek durumundayız; güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez, güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz işte böyle şehirlerin hayallerini kuruyoruz.” dedi.

Başbakan Erdoğan, 13 Belediye Başkanına temizlik ve denetim araçlarının anahtarını teslim etti. Daha sonra Başbakan Erdoğan, açılışların yapılacağı illere canlı yayınla bağlandı ve “Ya Allah Bismillah” diyerek tesislerin açılışlarını gerçekleştirdi.

Yapılan törende Çankırı’nın da aralarında yer aldığı beş ildeki katı atık düzenli depolama tesisinin açılışı da gerçekleştirildi. Tören sonunda Çankırı Belediye Başkanı ve törene katılan Çankırılılar toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdiler.