Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğünden Çevreci Hareketler

Geri

Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğünden Çevreci Hareketler

21 Aralık 2018

2018 yılına “Daha Temiz Bir Çankırı” sloganı ile giriş yapan Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü, son bir yıllık çalışmalarını paylaştı. 2018 yılında geri dönüşüm hamlesi başlatan Temizlik İşleri Müdürlüğünün çalışmaları şöyle:

 

Çevre Dostu Belediyecilik

Ekipler, geçmiş yıllarda Süleymanlı köyü mevkiinde kullanılan eski vahşi çöp döküm alanında rehabilite çalışmalarını tamamladı. Eski vahşi depolama alanının insan sağlığına ve çevreye verdiği zarar, çalışmalar sonucunda tamamen ortadan kaldırıldı. Temizlik İşleri Müdürlüğü ayrıca, dönüştürülebilir atıkların ekonomiye kazandırılması için şehrin farklı noktalarına cam ve pet şişe kumbaraları ile atık getirme merkezleri de yerleştirdi. Bu noktalardan ayda yaklaşık 100 ton geri dönüştürülebilir atık, geri dönüşüme gönderildi.

 

650 kg Atık Pil Toplandı

2018 yılında Çankırı’da 650 kg atık pil toplandı. Çankırılıların bu konuda her yıl daha fazla duyarlılık gösterdiğini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Boz, 2019’da atık pil oranının daha fazla olacağını söyledi.

 

Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası’nın 11.si Başlatıldı

Ödüllü atık pil toplama kampanyasının bu yıl 11.si başlatıldı. 1 Ekim 2018 –30 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen kampanyaya merkezde bulunan tüm okullar katılabilecek. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri,  kampanya kapsamında tüm okullara atık pil toplama kutusu yerleştirerek bilgilendirme afişlerini dağıttı. Öğrencilerin kampanya süresince topladığı atık piller, belediye yetkilileri tarafından tartılarak en çok atık pil toplayan okullar belirlenecek.

 

Öğrencilere Çevre Bilinci Aşılandı

Çevre ve ekolojik dengeye dikkat çekmek için Sıfır Atık Projesi kapsamında bilinçlendirme çalışmalarına dahil olarak merkezde bulunan ilkokulların 4. sınıf öğrencilerine 1200 adet Çevreci Nesil Eğitim Setleri dağıtıldı. Okulların diğer kademelerinde ise çevre seminerleri düzenlendi.

 

Tatlıçay Islah Edildi

Şehrin içinden geçen Tatlıçay’ın ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler moloz, kırılmış ve kurumuş dal parçaları, zararlı otlar, plastik atıklar ve benzeri malzemeler ile zamanla dere yataklarında biriken yığınlardan Tatlıçay’ı arındırdı. Tatlıçay’da ekipler tarafından larvasit ilaçlaması da yapıldı.

 

Vektörle Mücadele Devam Etti

Şehir merkezindeki su birikintileri, fosseptikler, süs havuzları, göl-gölet, kanallar, bataklıklar, kuyular, inşaat bodrumları, hurdalıklar gibi vektörlerin üreme alanları ile tüm cadde ve sokaklarda ilaçlama çalışmaları mevsimsel dönemlere uygun olarak gerçekleştirildi. Yıl boyunca konteynerler ve çöp döküm noktaları yıkanarak dezenfekte edildi ve ilaçlamaları yapıldı.

 

Çankırı’yı Halkımız ile Birlikte Temizledik

Temizlik İşleri Müdürlüğünün 15 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde yürüttüğü “Gelin, Bir Gün de Çankırı’yı Birlikte Temizleyelim” kampanyasına binin üzerinde gönüllü vatandaş katılarak Çankırı’nın tüm cadde ve sokaklarını temizledi. Temizlik eldivenlerini giyip mavi çöp poşetlerini ellerine alan Çankırı halkı, bu kez şehrini temizlemek için kolları sıvadı. Gruplar halinde yapılan temizlik çalışmalarında Çankırı sokakları çevre gönüllüleri ile doldu taştı.

 

7200 kg Bitkisel Atık Yağ İçme Suyuna Karışmadı

Çankırı’da toplanan 7200 kg bitkisel atık yağ toplanarak içme suyuna karışmasının önüne geçilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığında lisanslı firmaya teslim edildi.

 

Kentin Temizliğinde “Fil” Aracı

Kent içi yol temizliğinde iş gücünü azaltmak ve daha modern yöntemler ile şehre nefes aldırmak için Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere Robot Fil Vakumlu temizlik makinesi alındı.  Aracın, özellikle araba altları gibi müdahalesi zor alanlardaki çöpleri temizlemek için büyük kolaylık sağladığı belirtildi.

 

Sahipsiz Hayvanları Koruyoruz

Çankırı merkezdeki sahipsiz sokak hayvanları, Temizlik İşleri Müdürlüğünce toplanarak Sahipsiz Belediyenin Veteriner Hekimi tarafından bakım ve tedavileri gerçekleştiriliyor.  

 

Hava Kirliliği ile Ortak Mücadele

Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Zabıta Ekipleri hava kirliliği ile mücadele çalışmaları kapsamında özellikle kaçak kömüre karşı denetimlerini sıklaştırdı.