Başkan Dinç: Ahilik Kültürü Vicdandır, İnsanlıktır, Adamlıktır

Geri

Başkan Dinç: Ahilik Kültürü Vicdandır, İnsanlıktır, Adamlıktır

13 Mayıs 2015

Bu yıl 11–17 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan 28. Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları başladı.

Hafta içerisinde kutlanacak etkinliklerde ilk olarak Ahmet Yesevi Meydanı’nda sabah namazı sonrası vatandaşlara çorba ikram edildi. Çorba ikramının ardından ise vefat etmiş yaren ve esnaflar için dua edildi.


Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Üyelerinden Başkan Dinç'e Ziyaret

Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve yönetim kurulu üyeleri, 28. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Belediye Başkanı İrfan Dinç'i ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Başkanı Osman Karadeniz, Çankırı'daki meslek kuruluşlarının temsilcileri olarak Ahi-Yaran Kültürünün yaşatılması için çalıştıklarını belirterek kendilerine her zaman maddi ve manevi destek sağlayan Dinç’e teşekkür etti. .

Ahilik Kültürü'nün önemli bir miras olduğunu belirten Dinç, bu kültürün yaşaması için emek verenlere teşekkür ettiğini belirtti.

Ziyaretin ardından Başkan İrfan Dinç, Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve yönetim kurulu üyeleri Vali Vahdettin Özcan'ı ziyaret etti.


Başkan Dinç: Ahilik Kültürü Vicdandır, İnsanlıktır, Adamlıktır

Belediye Mydanında düzenlenen törende konuşan Başkan İrfan Dinç, Ahilik Kültürü'nün vidani ve insani bir değer olduğunu belirterek, ''Bizi biz yapan değerlere yabancılaştırdılar. Bu değerler ile aramıza öyle duvarlar koydular ki maalesef kültürel değerlerimizi kendi elimizle kaybettik. Ahilik kültürü bizim özümdür, öz kültürümüzdür. Bu kültür vicdandır, insanlıktır, adamlıktır. Çok şükür bugün yeniden özümüze dönüşün işaretleri görülmeye başlandı. Göreve geldiğimizden beri bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasına gayret ettik ve edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.


''Yaran Okulu'' Geliyor

Ahilik Haftası etkinliklerinde konuşan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, alandakilere bir de müjde verdi. Ahi-Yaran kültürünün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirten Dinç, '' İnşallah bir Masal Müzesi projemiz var. Bu proje üzerinde ciddi olarak çalışıyoruz. Sayın valimiz de bu projeye destek veriyor. Masal Müzemiz tamamlandığında içerisine bir yaren okulu kuracağız.'' diye konuştu.

Yaran Okulu’nda çocuklara Ahi-Yaren Kültürünün öğretileceğini söyleyen Başkan Dinç, ''Yavrularımıza bu kültürü, bu kültür ile yetişmenin önemini öğreteceğiz. Bu kültürümüzü bugünlere taşıyan herkese teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

Yaren ve Halk Oyunları gösterileri yapılan törende, çeşitli skeçler de canlandırıldı. Etkinlikte ayrıca Şubat Tiyatro Ekibi tarafından Ahilik Kültürü'nde kalfa yetiştirilmesi ve ayıplı mal üreten esnafın ahi başından ceza alması gibi konuları içeren oyun sergilendi.