Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişi ve Şapka İnkılabının 87. Yıldönümüne Buruk Kutlama

Geri

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişi ve Şapka İnkılabının 87. Yıldönümüne Buruk Kutlama

24 Ağustos 2012

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Vali Vahdettin Özcan, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Özkan Ulutaş, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ile askeri ve mülki erkan katıldı.

Atatürk’ün Çankırı’ya gelişini sembolize eden Türk Bayrağı’nın Çankırılı yarenler tarafından Vali Vahdettin Özcan’a sunulmasının ardından Atatürk Anıtına Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç çelenk koydu. Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile devam eden programda Atatürk’ün Çankırılılara hitaben yaptığı konuşma okundu. Çankırılılar’ın duygu ve düşüncesini anlatmak üzere kürsüye gelen Belediye Başkanı İrfan Dinç, Atatürk’ün şapka inkılabı gibi çok önemli bir yeniliği Türk Milletine duyurmak üzere Çankırı ve Kastamonu’yu seçmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek “Genç cumhuriyetin filizlenme, değişim ve gelişim sürecinin önemli dönemeç noktalarından olan Şapka İnkılabının fiilen başlangıç noktası olan Çankırı, Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 tarihinde çıktığı yurt gezisinde elinde şapka ile halkı ilk kez selamladığı ve Şapka İnkılabını fiilen başlattığı durak noktası olmuştur. Esasında Mustafa Kemal Atatürk’ün şapka inkılabı gibi gerçek anlamda devrim niteliği taşıyan bir yeniliği Türk Milletine duyurmak için Çankırı, Kastamonu güzergahından başlatması bir tesadüf olamazdı. Çünkü bu güzergah Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’dan cepheye kağnılarla mermi taşıyan, cephane taşıyan yanığın eminelerin, şerife bacıların yürüdüğü istiklal yolunun güzergahıydı. Çünkü bu güzergahtaki Anadolu insanı Kurtuluş Savaşında vatanın müdafaası için çok büyük özverilerde bulunmuş ve cepheye sürekli lojistik sağlamıştır. Dedelerimizin, ninelerimizin karda kışta, kağnı üzerindeki mermilerin ıslanmaması için çocuğunun üzerindeki battaniyeyi mermilerin üzerine örtüp, zorlu dağları tepeleri aşarak gösterdikleri fedakarlıklar bizler için onur ve gurur vesilesidir. Çankırı halkı her zaman Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve O’nun ilkelerinin yılmaz savunucusu ve destekçisi olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir” dedi.

Başkan Dinç, konuşmasının sonunda da son günlerde yaşanan terör olaylarını sert bir dille kınayarak, hainlerin emellerine asla ulaşamayacaklarını söyledi.

Programın folklor gösterileri ve eğlence bölümü şehitler nedeniyle iptal edilirken, protokol Atatürk’ün bir gece konakladığı tarihi Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi’nde açılan Atatürk Fotoğraf sergisini gezip, Atanın kaldığı odayı ziyaret etti.