Araştırma Merkezinde Tasnif Çalışmaları Sürüyor

Geri

Araştırma Merkezinde Tasnif Çalışmaları Sürüyor

9 Ekim 2011

2005 yılında başlattıkları çalışmalar sonunda bağış yada araştırma sonucu ortaya çıkan eserlerin tasnif çalışmalarına başlandığını belirten Belediye Başkanımız İrfan Dinç “Bir Osmanlıca uzmanımız, osmanlıcaya hakim iki tarihçi arkadaşımızla toplanan tarihi belgelerin tasnif çalışmalarına başladık. Bu arkadaşlarımız ayda yaklaşık bin belgenin tasnifini yapacaklar. Daha sonraki aşama için KUZKA’ya sunduğumuz 120 bin TL. lik projenin kabulü halinde belgelerin dijital ortama aktarılması ve restorasyonuna başlayacağız. Nihai hedef olarak da toplanan tarihi belge ve etnografik eserleri kuracağımız yerel tarih müzesinde sergileyeceğiz” diye konuştu.

Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi Koordinatörü İbrahim Erkayacan’da son zamanlarda yaptıkları çalışmalar sonucu halk arasında Taşmescit olarak bilinen Anadolu’nun ilk darülhadislerinden olan yapı ile arkasındaki (şu an temel kazısı yapılan) darüşşifa ve mevlevihanenin bulunduğu alanın 1931 satışının yapıldığını ancak ihaleyi alan kişinin daha sonra (muhtemelen vatandaşların baskısı sonucu) ihaleden vazgeçtiğini söyledi. Bugün Kuşhane mevkii olarak anılan bölgede (Kalenin eteklerinde) Kuşhane Mescidi ve çevresindeki 6-7 binadan oluşan tesislerinde 1937 yılında  Keskinli Esad Oğlu Hüseyin Altuntaş’a satıldığını, buradaki ahşap malzemelerin sökülerek götürüldüğü bilgisini verdi.

Erkayacan ayrıca 1. Dünya Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda Çankırı'mızda büyük bir esir kampı bulunduğunu, burada esir tutulanların papazlar, büyükelçiler gibi yüksek rütbeli insanlar olduğunu, ayrıca Anadolu’da o dönemde bulunan nadir kadın hapishanelerinden bir tanesinin de Çankırı’da olduğuna dair belgenin araştırma merkezinde yer aldığını ifade etti.

Belediye Başkanımız İrfan Dinç, Araştırma Merkezi’nde bir taraftan tasnif çalışmalarının devam ettiğini belirterek diğer yandan da yeni belge ve eserleri merkeze kazandırmaya devam ettiklerini söyledi.