Çankırı Atık Su Projesi Kapsamında Dünya Toprak Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Geri

Çankırı Atık Su Projesi Kapsamında Dünya Toprak Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

5 Aralık 2022

 

Çankırı Belediyesi tarafından uygulanan AB IPA Hibe Programı Çankırı Atık Su Projesi kapsamında 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nde Faydalı Çamur Kullanımı konulu seminer düzenlendi. Çankırı Belediyesi Sosyal Tesisinde gerçekleştirilen etkinliğe Çankırı Belediyesi temsilcileri ile Çankırı’da hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarından paydaş katılım sağladı.

Avrupa Birliği IPA II dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı kapsamında hayata geçirilen Çankırı Atık Su Projesinin hedefleri konusunda farkındalığın artırılması amacı ile gerçekleştirilen seminerde; Dünya Toprak Günü’nün kutlanmasının yanı sıra toprak konusunda farkındalık yaratmak, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin iş birliği ile yürütülen projenin çevresel sürdürülebilirliğe sunduğu katkıya ve arıtma projesi sonucunda tesiste oluşacak çamurların havasız çürüme tanklarında insan ve çevreye zararsız hale getirileceğine vurgu yapıldı.

Açılış konuşması yapan Çankırı Belediye Başkan Yardımcısı Metin Keskinkılıç Dünya Toprak Günü’nde toprağın verimliliği konusunun vurgulanmasının önemini belirterek, “Şehrimize modern bir Atık Su Tesisi’nin kazandırılacak olmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu tesis ile şehrimizden kaynaklanan atık suyun toplama sisteminde iyileştirilmesi ve oluşan atık suyun arıtılarak daha temiz bir şekilde alıcı ortama deşarj edilmesi sağlanacaktır.” diyerek bu etkinlik kapsamı ile aynı zamanda yürütülen proje için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından program, projenin amacı ve uygulama aşamaları hakkında yaptığı sunumla devam etti.  Proje tanıtımını takiben Safege-Optimal İş Ortaklığı’ndan Çevre Mühendisi Aslıgül Yılmaz tarafından 5 Aralık Dünya Toprak Günü Hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.

Etkinliğin ikinci yarısında ise Safege-Optimal İş Ortaklığı’ndan Çevre Mühendisi ve Çamur Uzmanı Gıyaseddin Güneş "Çamurun Faydalı Kullanımına İlişkin Bilgiler ve Dünyada ve Türkiye'de Arıtma Tesisi Çamurunun Kullanımına İlişkin Uygulama Örnekleri" konulu seminer eğitimi sundu. Bu kapsamda atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurun farklı kullanım alanları, arıtma çamurunun toprakta kullanımı ve bu çalışmaların sağlık açısından önemi konularında katılımcılara bilgi aktardı.

Program, soru-cevap bölümü ile sona erdi.