Çankırı Atık Su Arıtma Tesisinin Yer Teslimi Yapıldı

Geri

Çankırı Atık Su Arıtma Tesisinin Yer Teslimi Yapıldı

28 Şubat 2022

 

AB IPA Hibe Projeleri kapsamında yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi’nin yer terlimi için imzalar atıldı.  Yapım maliyeti 12,5 milyon Euro olan tesis için Aşağı Pelitözü köyü yakınlarındaki 90 dönümlük arazinin tahsis edildiği bildirildi.

Aralık 2021’de projenin LOT-2’de yer alan Atık Su Kolektörleri ve Bağlantıları kısmı için yer teslimi gerçekleştirilmişti. Çankırı Belediyesi, LOT-1’de bulunan Atık Su Arıtma Tesisi’nin yer teslimini de yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüklenici ve müşavir firma yetkililerinin katılımları ile Başkanlık makamında gerçekleştirilen törende Çankırı Belediyesi adına Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen protokole imza attı. Başkan Esen, “Projemizin Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili kısmı tamamlandığında kanalizasyondan doğaya akan kirli su, tesisimizde toplanarak işlenecek. Çevreye zarar vermeyecek ve ilerleye süreçte tarımsal faaliyetlerde de kullanılabilecek bir kaliteye ulaşarak suyun deşarjı sağlanacak. Altyapı Yatırım Projesi çalışmalarımızın önemli bir kısmını oluşturan, su ve çevre kirliliğinin önüne geçecek olan tesisimiz halkımıza hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

 

Elektrik Enerjisinin %60’ını Kendisi Üretecek

Çankırı Atık Su Arıtma Tesisi, farklı özellikleri ile öne çıkıyor. Tesis, atık suyu kullanarak elektrik ihtiyacının %60’ını kendisi üretecek. Bu özelliği ile Türkiye’de ilk üçe giren tesis, ultrasonik yöntem ile elektrik üretim kapasitesini arttırması ile birlikte Türkiye’de bu yöntemi kullanan ikinci tesis olacak.

 

Çankırı Kızılırmak Havzası Korunacak

Çankırı Belediyesinin girişimleri ile hayata geçecek olan Atık Su Arıtma Tesisi, Tatlıçay ve Acıçay sularını arıtarak sadece Çankırı için değil Türkiye açısından da çevreci bir harekete imza atacak. 11 il sınırından geçen ve 1355 km uzunluğu ile Türkiye’nin kendi sınırları içerisinde doğup denize dökülen en uzun akarsuyu olan Kızılırmak, Tatlıçay ve Acıçay sularının arıtılması ile birlikte su kalitesini arttıracak. Tesisin varlığı, 6 milyon hektarlık tarım alanına ev sahipliği yapan Kızılırmak havzasının korunması açısından da hayati bir önem taşıyacak.